Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Arutluse all on vee-ettevõtluse tulevik (2021-06-16 08:54:01)

Keskkonnaministeerium korraldab koostöös OECDga rahvusvahelise veebiseminari, et arutada, kuidas tagada lähiaastatel veevarustuse ja kanalisatsiooni jätkusuutlikkus. Riigipoolsete toetuste märkimisväärse vähenemise tõttu ootavad veemajandussektorit ees keerukad väljakutsed.

Keskkonnaministeeriumi asekantsleri Harry Liivi sõnul tuleb edaspidi leida lahendused ilma Euroopa Liidu toetusteta. "Ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni teenus on enamike Eesti inimeste jaoks iseenesestmõistetav. Tehtud on väga palju, kuid praegune veeteenuse kvaliteet on saavutatud suuresti toetusrahadega. Samal ajal ootavad sektorit ees üha uued katsumused- vaja on suurendada ressursisäästlikkust ning vältida ohtlike ainete, sealhulgas ravimijääkide veekeskkonda jõudmist," lausus Liiv.

Keskkonnaministeeriumil on koostöös OECDga käsil uuring, millised on Eesti olusid arvestades sobivaimad veemajandussektori efektiivsuse suurendamise võimalused. Mullu juunis käivitunud projekt Eesti vee-ettevõtluse hindamiseks ning jätkusuutliku vee-ettevõtluse tegevuskava koostamiseks valmib 2022. aasta alguses.

Seminaril antakse ülevaade teiste riikide kogemustest ning õppetundidest veevarustuse ja kanalisatsiooni jätkusuutlikkuse tagamisel. OECD ekspertide kõrval võtavad sõna spetsialistid Rumeeniast, Austriast, Prantsusmaalt, Soomest, Šotimaalt, Portugalist, Horvaatiast, Ungarist, Bulgaariast. Seminar toimub koostöös Leeduga, kus on samuti taoline vee-ettevõtluse hindamine ning tegevuskava koostamine praegu töös.

Seminarist on kutsutud osa võtma vee-ettevõtete ja kohalike omavalituste esindajad, samuti Eesti vee-ettevõtluse hindamise ning jätkusuutliku vee-ettevõtluse tegevuskava koostamise töörühma liikmed.

Seminaril tulevad käsitlusele teemad strateegilise planeerimise rollist veevarustuse ja kanalisatsiooniteenuse osutamisel, omavalitsuste vahelise koostöö potentsiaalist ja kanalisatsiooniteenust reguleeriva süsteemi parandamisest. Lisaks vaadatakse lähemalt väikeste valdade väljakutseid ja antakse Prantsusmaa näitel ülevaade 25 aastat kestnud teekonnast veemajanduse efektiivsuse suurendamisel.

Eesti veemajandussektori efektiivsuse suurendamise võimalusi uurivat projekti rahastatakse Euroopa Liidu struktuurireformide toetusprogrammist (SRSP) ja tööd teostab Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioon (OECD) koostöös Euroopa Komisjoni struktuurireformide toetamise peadirektoraadiga.



Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.