Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tõnis Mölder: Merede plastireostusest on saanud meie uus kriis (2021-09-02 09:12:44)


Täna, 2. septembril osaleb keskkonnaminister Tõnis Mölder rahvusvahelisel mereprügi ja plastireostuse teemalisel ministrite konverentsil. Konverentsil teevad ministrid avalduse, mille kohaselt soovivad liikuda globaalse kokkuleppe suunas, et merre jõudva prügi hulka vähendada. Mölder võtab konverentsil sõna ministrite avalduse toetuseks.

Mereprügi on palju räägitud kasvav probleem kogu maailmas. Igal aastal jõuab maailmamerre keskmiselt kümme miljonit tonni prügi, millest enamus on plast. Läänemere kõige prügistatum mereala on Soome laht.

Mölderi sõnul on merede plastireostusest saanud vaikselt meie uus kriis. "Meres olevat prügi, eriti mikro- ja nanoosakesi sealt kätte ei saa - seega tuleb keskenduda sellele, kuidas edaspidi prügi merrejõudmist takistada. Mereprügi ohustab elusorganisme, kahjustab kooslusi ning jõuab lõpuks ka meie toidulauale. Sellega toimetulekuks vajame kõiki valdkondi hõlmavat üleilmset plaani. Toimetame ju aastaid igaüks ise, kuid kõik need toimetused tuleb siduda ühtsesse, ühiste eesmärkide ja tegevustega süsteemi," märkis minister.

Ka meie rannikult võib endiselt leida prügi, kuigi Eesti inimesed on keskmisest keskkonnateadlikumad ning jäätmekäitlus maismaal on korraldatud. Eestil on üks pikemaid rannajooni terves Euroopas ning ministri sõnul peab rannikuala puhtus olema meie eesmärk, sest prügi koht ei ole meres.

Ülemaailmset mereprügi lepet valmistab ette ÜRO Keskkonnaassamblee (UNEA) ning tänane konverents ongi korraldatud selleks, et pidada maha UNEA teisele osale eelnev mitteametlik arutelu ja seisukohtade vahetus.

Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.