Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Mereplaneerijatele valmib tõhus abivahend (2021-09-30 09:03:29)


Veebruaris 2022 valmib geoportaal, millest saab oluline abivahend mereala planeerijatele ning arendajatele. Mereala planeeringute portaali nimega PlanWise4Blue (http://www.sea.ee/adrienne) on lisatud uusi kaardikihte mereelustiku ja inimtegevuste kohta, mis võimaldavad kasutajal läbi mängida merekasutuse stsenaariume ning hinnata nende keskkonnamõju Soome lahe tundlikule mereökosüsteemile. TÜ Eesti mereinstituut korraldas teisipäeval geoportaali esmase esitluse.

Projektijuht Jonne Kotta TÜ Eesti mereinstituudist selgitas, et portaal luuakse selleks, et teadlaste tehtud analüüsid tõlkida kiirelt ja dünaamiliselt otsustajatele arusaadavasse vormi. "Valmiv veebitööriist saab selle ülesandega hakkama ning võimaldab liikuda ekspertarvamustelt, mis mõnikord võivad olla ka subjektiivsed, andmepõhiste analüüside suunas," kinnitas Kotta.

Keskkonnaministeeriumi merekeskkonna osakonna nõunik Eda Andresmaa lisas, et portaalis hakkavad olema kõige värskemad Soome lahe mereelustiku kaardid ja kogu olemasolev teadmistepagas inimtegevuste mõjudest loodusväärtustele. "Eriti oluline on, et koondatud saavad ka naaberriikide andmed, mis võimaldab hinnata tegevuste piiriüleseid mõjusid," rõhutas Andresmaa.

Geoportaali on kogutud Soome lahe merekeskkonna andmed Eestist, Soomest ja Venemaalt ning inimtegevuste võimaliku mõju info. Visualiseerida saab tegevuste eraldimõju või siis mitme tegevuse koosmõju Soome lahe keskkonnale. Seega saab hinnata, mis juhtuks, kui näiteks kalanduse, toitainete sissekande, merepõhja kasutuse koormusi ja võõrliikide levikut muuta kas tänapäevaste keskkonnatingimuste või erinevate kliimamuutuste stsenaariumide taustal.

Veebirakendus luuakse Eesti, Venemaa ja Soome ühisprojekti ADRIENNE raames. Ühisprojekti käivitasid 2019. aastal kolme riigi eksperdid, et üle saada takistustest - andmete killustatusest ning riikides kasutatavate uurimis- ja hindamismetoodikate erinevusest -, mis seni pidurdasid edusamme Soome lahe seisundi parandamiseks.

EL Eesti-Vene piiriülese koostöö programmist rahastatav projekt ADRIENNE kestab kuni 2022. a märtsini. Projekti juhtpartner on Tartu Ülikooli Eesti mereinstituut, teised partnerid on Keskkonnaministeerium ja Venemaa Teaduste Akadeemia Peterburi Teaduskeskus. Kaasatud partneritena osalevad Soome Keskkonnakeskus (SYKE), Kotka Merendusuuringute Keskus, Peterburi Loodusvarade, keskkonnakaitse ja ökoloogia komitee ning Venemaa Geograafiaühingu Peterburi oblasti osakond.

Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.