Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Liina Lukas räägib inauguratsiooniloengul rahvalauludest (2021-11-09 08:21:03)


9. novembril kell 16.15 peab Tartu Ülikooli võrdleva kirjandusteaduse professor Liina Lukas ülikooli aulas inauguratsiooniloengu "Rahvalaulud kui maailmakirjandus. Goethe kahekõne Herderiga".

Kuigi sõnad rahvalaul ja maailmakirjandus võivad esmapilgul tunduda vastandlikud - üks rõhutab rahvust, teine maailma -, kuuluvad need ometi ühte ja samasse mõttelisse vestlusse Johann Gottfried Herderi ja Johann Wolfgang Goethe vahel. Omas ajas olid need mõlemad uudissõnad: sõna rahvalaul võttis Herder kasutusele 1773. aastal ja sellel oli keskne koht tema luulemõistmisel; maailmakirjandus aga kerkis Goethe kirjutistes esile 1827. aastal ja see esineb tal paarikümnes tekstikohas, kindlakujulist programmi või sidusat teooriat moodustamata. Herderi rahvalaulul on Goethe maailmakirjanduses oma kindel koht ja vastupidi: selle, mida Goethe mõtles maailmakirjanduse all, oli Herder teostanud pool sajandit tagasi oma rahvalauluga..

Liina Lukas ütles, et rahvalaulu ja maailmakirjanduse mõisted osutusid hämmastavalt edukateks. "Need on pannud aluse tänini ülikoolide õppekavades olevatele distsipliinidele ja diskursustele, mis on kutsunud esile riiulite kaupa käsitlusi. Neid on kulutatud ideoloogiliselt ja poliitiliselt, aga nad on ajale vastu pidanud," lausus ta.

Loengus selgitab professor Liina Lukas neid mõisteid, nii nagu neist mõtlesid Goethe ja Herder, aga samuti räägib, kuidas see kõik puutub eesti kirjandusse.

Liina Lukas on Tartu Ülikoolis töötanud alates 1998. aastast. Tema doktoritöö "Baltisaksa kirjandusväli 1980-1918" on esimene eestikeelne monograafia baltisaksa kirjandusest. Lukase teadusliku tegevuse keskmes on kirjandussuhete uurimine mitmekeelses Balti kultuuriruumis, eeskätt 18. sajandist 20. sajandi alguseni. Alates 2001. aastast on ta korraldanud rahvusvahelisi Balti kirjakultuuri sümpoosione, mis on toonud kokku Baltimaade kultuuriajaloost huvitatud teadlasi eri erialadelt. Ta on kaheksaköitelise kollektiivmonograafia "Balti kirjakultuuri ajalugu" peatoimetaja ja juhtinud 20 aastat Eesti vanema kirjanduse digitaalset tekstikogu EEVA. Need tegevused on kujundanud Tartust Baltimaade vanema kirjanduse võrdleva uurimise keskuse.

Liina Lukas on Eesti Võrdleva Kirjandusteaduse Assotsiatsiooni ja Eesti Goethe-Seltsi esimees.

Inauguratsiooniloeng on inglise keeles ja seda saab jälgida ka videoportaali UTTV vahendusel.

Järgime üritusel riiklikke korraldusi ja kontrollime osalejate nakkusohutust. Palume loengul osalejatel koos isikut tõendava dokumendiga kaasa võtta tervisetõend vaktsineerimiskuuri läbimise või Covid-19 läbipõdemise kohta. Kohustuslik on kanda maski.

Allikas: Tartu Ülikooli pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.