Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti kõige saastatum veekogu Kroodi oja sai puhtaks (2021-12-13 08:30:28)

2017. aastal käivitunud Kroodi oja jääkreostuse likvideerimistööd on nüüdseks lõppenud. Maardu järvest Muuga lahte voolav Kroodi oja oli veel mõned aastad tagasi väga saastunud, sisaldades endas
ohtlikke aineid alates naftajääkidest lõpetades tsingi, vase ja nikliühenditega ning oja kaldad olid reostunud arseeniga.

Nüüdseks on puhastatud
oja tiikidest välja kaevatudnaftasaadustega saastunud muda. Ühtekokku kaevati settetiikidest välja ja puhastati termilise töötlemisega 51 700 kuupmeetrit muda, mida juba puhastatuna kasutati Kroodi oja keskjooksul asuva raskemetallidega reostunud tootmisjäätmete ladestusala katmiseks. Lisaks pinnase puhastamisele rajati oja keskjooksule uus säng ja juhiti oja uude kilomeetri pikkusesse sängi tootmisjäätmete ladestusalast mööda. Kroodi oja alamjooks puhastati 1,4 km ulatuses saastunud pinnase väljakaevamise teel.

Keskkonnaminister Erki Savisaar tõdes, et Kroodi oja sai puhtaks väga tõsisest reostusest. "Enne tööde algust oli Kroodi oja Eesti kõige saastatum veekogu. Nüüd on tänu tehtud töödele Tallinna lähiümbruse keskkonnaseisund tublisti paranenud, samuti on see suur võit Soome lahe keskkonnale," lausus keskkonnaminister, kelle sõnul tuleb jääkreostuse likvideerimistöid teha veel paljudes kohtades üle Eesti.

Keskkonnaministeeriumi veeosakonna projektijuhi Raimo Jaaksoo sõnul puhastati Kroodi oja tiikidest väljakaevatud saastunud muda termodesorptsiooni tehnoloogia abil. "Selle tehnoloogiaga saastunud pinnases sisalduvad saasteained aurustatakse ning pärast gaaside järelpõletust eemaldatakse ka peentolm. Kõige lõpuks töödeldakse gaasid veel lisaks naatriumhüdroksiidi vesilahusega," selgitas Jaaksoo.

1893. aastal Maardu järve ja Muuga lahe vahele kaevatud Kroodi oja vee kvaliteet oli halvim 1960. ja 1970. aastatel, mil Maardu keemiakombinaadis toodeti väävelhapet ja superfosfaati. Sellal ei rakendatud vee kaitseks mingeid meetmeid ja kogu reostus juhiti ojja, mille kaudu see jõudis Muuga lahte. Olukord hakkas paranema möödunud sajandi lõpus, kui fosforiiditootmine Maardus lõppes ning ettevõtted hakkasid pöörama tähelepanu ka keskkonnale.

Järgmise 50 aasta jooksul tehakse Kroodi oja põhja- ja pinnavee seiret, kuid juba praegused näitajad on enam kui lootustandvad -kogu tiikidest väljakaevatud saastunud muda on puhastatud
naftasaadustest nii, et see on oluliselt puhtam kui nõutud sihtarv 100 mg/kg.

Kroodi oja puhastustöid tegid ettevõtted Savaterra Oy ja SavaClean OÜ. Tööde 8,8 miljoni euro suurusest maksumusest tuli 85% Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondist ja 15% osa kattis KIKi keskkonnaprogramm ning riigieelarve.

Eestis on inventeeritud ühtekokku üle 300 jääkreostusobjekti. Kõige sagedamini pärineb jääkreostus kütuste, sh kütteõlide hoiustamisest ja laadimisest.



Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.