Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaameti vastulause: Wooluvabrik OÜ külvab eksitavate sõnumitega Linnamäe paisu ümber segadust (2022-01-17 08:33:48)

Keskkonnaamet juhib tähelepanu, et Linnamäe paisu omanik Wooluvabrik OÜ püüab jätkuvalt avalikkust eksitada ja pikendada esialgse õiguskaitsega keskkonnaloa pikendamise menetlust Linnamäel.

Keskkonnaameti peadirektor Rainer Vakra ütles, et looduskaitseliste eesmärkide saavutamiseks peab vee paisutamise ja elektritootmise Linnamäel lõpetama. "Keskkonnaamet ei ole nõudnud Linnamäe paisu lammutamist. Keskkonnaamet on pidevalt selgitanud ja viidanud asjaolule, et kaladele saab rajada kalapääsu ka nii, et ajaloolise väärtusega ehitis säilib. Loodame Wooluvabrik OÜ-lt selles protsessis konstruktiivset koostööd," ütles Rainer Vakra.

Vee paisutamine ning elektritootmine kahjustab nii lõhe, jõesilmu, võldase kui ka paksukojalise jõekarbi elupaiku ja jõelist elupaigatüüpi. Me ei räägi Linnamäe paisu avamisel 1000 siirdekalast, kellele tekib kudemispaik. Vastavalt Eesti Mereinstituudi prognoosile on jõest laskuvate lõhede hulka võimalik hinnata kuni 12 600 kalale. Paisu taguse kudeala osakaaluks hinnatakse 15-20% Soome lahe lõheliste taastootmise potentsiaalist.

Samuti puudub alus väita, et Linnamäel elutsevate nahkhiirekolooniate hea käekäik on seotud vee paisutamisega Linnamäel. Nahkhiirtele sobib toitumisalaks ka vooluveekogu ning nahkhiirtele on kriitiliseks teguriks eelkõige talvitumisalad, mitte toitumisalad.

Kogu Euroopas on jõgede paisutamine siirdekalade asurkonnad ohtu seadnud, nii on ka Jägala jõe rändetõketest vabana hoidmine Linnamäe paisust ülesvoolu ning looduslike elupaikade taastamine oluline mitte ainult Eesti, vaid ka rahvusvahelises kontekstis.

Jägala jõe alamjooks on suure looduskaitselise tähtsusega, see piirkond kuulub üleeuroopalisse Natura 2000 alade võrgustikku Jägala loodusalana. Peagi on lõppemas Wooluvabrik OÜ olemasolev keskkonnaluba Linnamäel vee paisutamiseks ja elektritootmiseks ning ettevõte taotleb uut keskkonnaluba tegevuse jätkamiseks. Sellised tegevused peavad aga olema kooskõlas Natura ala kaitse-eesmärkidega. Natura hindamise tulemused on alates detsembri algusest kuni 7. veebruarini avalikustamisel. Materjalidega saab tutvuda Keskkonnaameti kodulehel.

Täna, 14. jaanuaril saadetud pressiteates väidab Wooluvabrik OÜ eksitavalt, et Vabariigi Valitsus on otsustanud, et Linnamäe pais tuleb säilitada. Lisaks manipuleerib Wooluvabrik OÜ oma teates ka muude ebatõeste väidetega nii keskkonnakaitse kui ka energiajulgeoleku teemadel. Loe selle teema kohta lähemalt Keskkonnaameti kodulehelt.





Allikas: Keskkonnaameti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.