Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Inimesele ohtlikke saasteaineid sisaldavate jäätmete käitlemine muutub rangemaks (2022-01-28 09:20:03)


Eesti nõustub Euroopa Komisjoni ettepanekuga muuta inimesele ohtlike kemikaalide piirnormid käideldavates jäätmetes rangemaks.


Püsivad orgaanilised saasteained (POS-id) on mürgiste omadustega keskkonnas püsivad kemikaalid, mis kanduvad õhu, vee ja rändliikide abil tuhandete kilomeetrite kaugusele. Nad mõjutavad keskkonda, organisme ja inimeste tervist. POS-id on inimeste toodetud ained, näiteks pestitsiidid või tööstustes kasutatavad vahendid.


POS-iga seostatakse erinevaid inimeste haigusi või puudeid: vähid, kasvajad, neuroloogilised häired, immuunsüsteemi häired, reproduktiiv- ja endokriinsüsteemi häired jpm.


POS-e kontrollitakse ülemaailmselt Stockholmi konventsiooni kaudu ja Eestis Euroopa Liidu määrusega, mis seab piirangud ainetele toodetes, ainete tootmisele ja kasutamisele ning reeglid POS-idega saastunud jäätmete käitlemisele.


POS-idega saastunud jäätmete taaskasutamine, sh ringlussevõtt, on üldiselt keelatud. Ained jäätmetes tuleb hävitada, need ei tohi jõuda tagasi keskkonda või uute toodete koostises uuesti turule. Selleks, et POS-idega saastunud jäätmeid saaks käidelda piiranguteta, peavad ainete sisaldused jäätmetes jääma alla seatud piirnormide.


Euroopa Komisjon on teinud ettepaneku muuta POS-e sisaldavate jäätmete käitlemise reeglid rangemaks. Uute reeglitega määratakse senisest madalamad piirnormid POS-idele jäätmetes, mida on lubatud piiranguteta käidelda.


Eesti toetab jäätmetes sisalduvate POS-ide piirnormide ajakohastamist teaduse- ja tehnika arenguga ning Stockholmi konventsiooni muudatustega ja uute piirnormide seadmist.


Keskkonnaministeeriumi asekantsler Kaupo Heinma ütles, et uute piirnormidega saame paremini kaitsta inimese tervist ja keskkonda mürgiste püsivate orgaaniliste saasteainete eest. "Ringmajanduse edendamiseks on vaja välistada POSide võimalik sisaldus juba nii toodetes kui ka hiljem jäätmetes. Uued reeglid suurendavad ohutumat materjaliringlust ning samal ajal võimaldavad jätkuvalt jäätmete ringlussevõttu, kui on teada nende POSide sisaldus."


Piirnormide rakendamiseks vajalikud praktilised ja korralduslikud küsimused peaksid Eesti hinnangul jääma liikmesriikide endi lahendada. Nii saab igaüks keskenduda vastavalt oma riigis levinud probleemidele, olgu selleks siis pestitsiidid, tööstuskemikaalid või allikad kodumajapidamistes.


Ettepanekus nimetatud POS-e leidub peamiselt elektroonikaseadmetes, pehmes mööblis, kõikides tuhkades (nii kodumajapidamises kui põletustehastes), pehmest PVC plastist toodetes, veekindlates tekstiilides nagu ülerõivad, vaipades, tulekustutusvahtudes, aga ka ehituses kasutatavates plastides ja tekstiilides, soojusisolatsiooniplaatides, tihendites ja värvides ning väliehitistes kasutatavas puidus.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.