Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kolmemõõtmeline Eesti mudel lõi digiteenuste konkursil laineid (2022-02-21 09:20:15)

Maa-ameti 3D kaardirakendus tunnistati
riigi digiteenuste konkursil "Su/g 2022" parimaks andmetekasutamisel põhinevaks teenuseks. Rakenduse puhul on tegemist igaühele kättesaadava veebiteenusega, kus saab tutvuda Eesti kolmemõõtmelise mudeliga.

3D kaardirakenduses (https://3d.maaamet.ee/kaart/) saab kogu Eesti ulatuses vaadelda maapinna reljeefi ja hoonete mudeleid. Objektid on varustatud lisainfoga (nt hoone aadress ja ehitisregistri kood), samuti on võimalik lisaks konteksti ja lisaväärtuse loomiseks kuvada ka kahemõõtmelisi kaardiandmeid (aluskaardid, katastripiirid ja kitsendused). 3D andmeid saab avaandmetena alla laadida, mis võimaldab igaühel Maa-ameti andmeid kasutada omale meelepärases kontekstis ja vajalike teenuste loomiseks.

"Maa-ameti ülesanne on kaardistada ümbrust võimalikult realistlikult ja muuta seeläbi ümbritsev ruum igale inimesele arusaadavamaks. Liikumine kahemõõtmelistelt mudelitelt ehk kaartidelt kolmemõõtmelistele ning võimaldades veebirakenduses neid iga külje pealt uurida, on suur samm edasi," märkis Maa-ameti 3D töögrupi koordinaator Hanno Kuus. Ta lisas, et 3D kaardirakenduse kasutajate seas on palju uudistajaid, kes vaatavad, kuidas nende kodukant või mõni muu huvipakkuv koht kolmemõõtmelises mudelis välja paistab. "Spetsialistid ja teenuspakkujad kasutavad Maa-ameti 3D avaandmeid oma tarkvaralahendustes," rääkis ta andmete kasutusvõimalusi kirjeldades.

Rakenduse praegune prototüüp baseerub maailmas laialdaselt kasutataval ArcGIS platvormil ja ArcGIS Online pilvekeskkonnal. Maa-ametil on algamas Geo3D ärianalüüs, mis aitab kaasajastada nii 3D andmete tootmise kui ka kasutajaliidese. "Kasutajaliidese puhul tuleb rohkem rõhku panna kasutajamugavusele ja leida parim alternatiiv kahe- ja kolmemõõtmelise mudeli ühildamiseks," selgitas Kuus.

Maa-ameti 3D töögruppi kuuluvad Hanno Kuus, Andres Kasekamp, Erkko Grünthal, Kirke Narusk, Sulev Õitspuu, Kalver Keskküla ja Maili Hirlak.



Allikas: Maa-ameti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.