Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
ÜRO riigid mõistsid hukka Venemaa rünnakud Ukraina tuumajaamadele (2022-03-07 08:39:45)

ÜRO Keskkonnaassamblee kohtumise lõputseremoonial tegi Euroopa Liit koos mitmete teiste riikidega avalduse, milles kutsub üles Venemaad peatama rünnakud Ukraina tuumajaamadele.


Avaldusega sooviti tõstatada probleem, mis on ohuks paljudele inimestele ja keskkonnale. Ööl vastu reedet tulistasid Vene väedŽaporižžjas tuumajaama, mille tagajärjel tekkis tulekahju. Hiljem haarasid Vene väed tuumajaama ka oma kontrolli alla.


"On väga murettekitav, et Vene väed on võtnud üle Tšornobõli ja hiljem ka Zaporižžja tuumajaama ning tekitanud mitmeid intsidente teistel tuumaenergia objektidel. Oleme äärmiselt mures ohtude pärast, mida mis tahes sõjalised või muud tegevused tuumaobjektidel põhjustavad. Need riskid võivad päädida raskete tagajärgedega inimkonnale ja keskkonnale. Minevikust teame juba tuumakiirguse tõsidust. Selliseid stsenaariume tuleb vältida," seisab avalduses.


Riigid mõistavad tuumajaamadele suunatud rünnakud hukka ning kutsuvad üles Venemaad oma rünnakud viivitamatult lõpetama ja järgima ÜRO Peaassamblee resolutsiooni "Agressioon Ukraina vastu", mida on toetanud 141 riiki.


Avaldus tehti Euroopa Liidu liikmesriikide, Austraalia, Kanada, Colombia, Costa Rica, Islandi, Jaapani, Montenegro, Uus-Meremaa, Norra, Peruu, Serbia, Šveitsi, Suurbritannia, Ukraina, Ameerika Ühendriikide ja Uruguay nimel.


Avaldusele järgnes ÜRO Keskkonnaprogrammi direktori Inger Anderseni sõnavõtt, milles ta rõhutas, et puhas keskkond on inimõigus. "Keskkond on alati sõja ohver. Oleme näinud seda mitmete konfliktide puhul üle maailma, sõltumata sellest, kuidas need algavad või lõppevad. Ja kui keskkond on sõja ohver, peavad inimesed kannatama veel kaua pärast konflikti lõppemist," sõnas Andersen. Lisaks tuletas ta meelde, et varasematel keskkonnaassamblee kohtumistel on ÜRO liikmesriigid lubanud kaitsta keskkonda ka konfliktide korral.



Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.