Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Täna tähistatakse Tartu loodusmajas rahvusvahelist taimetervise päeva (2022-05-12 08:32:05)


Neljapäeval, 12. mail peetakse esimest korda rahvusvahelist taimetervise päeva. Maaeluministeerium, Põllumajandus- ja Toiduamet ning Põllumajandusuuringute Keskus kutsuvad taimetervise päeva raames Tartu loodusmajja, kus toimub palju põnevat.

Maaeluminister Urmas Kruuse sõnul pööratakse homsel üritusel tähelepanu taimede tervise tähtsusele. "Taimede olulisust on raske üle hinnata - nad toodavad hapnikku ning moodustavad valdava osa meie toidust, samas hävineb suur osa taimedest taimekahjustajate tõttu. Taimetervise päev on hea võimalus neil teemadel rääkida," sõnas Kruuse.

Üritusel tuleb juttu sellest, kui tähtis on taimede tervislik seisund, ning sellest, millised on ohtlikud taimekahjustajad, kuidas neid ära tunda ja nende levikut tõkestada. Nii lapsed, noored kui ka täiskasvanud saavad oma teadmisi ja osavust proovile panna taimeterviseteemalisel orienteerumismängul, mis toimub Tartu loodusmaja ja Karlova pargi aladel.

Osalejad leiavad põnevat tegemist ka Tartu loodusmaja klassiruumides, kus on võimalik uurida taimekahjustajaid läbi mikroskoobi ning mängida temaatilisi mänge.

"Hiljuti lõppenud rahvusvaheline taimetervise aasta näitas, et noored on taimetervise teemast huvitatud - loodame, et ka taimetervise päevast saab tore traditsioon, mille raames saame tõsta teadlikkust taimetervisest ja selle olulisusest," lisas minister.

Tartu loodusmaja saalis on üles seatud taimetervise rändnäitus ja külalised saavad ürituse vältel tutvuda Tartu loodusmaja talveaias toidutaimede audiogiidiga ning välialal paikneva tolmeldamisnäitusega.

Lisaks saavad huvilised kuulata Kristine Tiiratsi loengut viljapuu-bakterpõletikust, mis on kasulik kõikidele, kelle koduaias kasvavad õuna- ja pirnipuud. Ürituse vältel tutvustavad oma tööd ja jagavad teadmisi taimetervisest valdkonna eksperdid Põllumajandus-ja Toiduametist ning Põllumajandusuuringute Keskusest.

Üritusele on oodatud peamiselt lapsed ja noored, kuid põnevaid tegevusi leiavad loodusmajast ka täiskasvanud.Osalemine on tasuta ning tegevustega võib liituda terve ürituse vältel. Kõikide osalejate vahel loositakse välja erinevaid auhindu.

ÜRO Peaassamblee otsusega kuulutati 12. mai rahvusvaheliseks taimetervise päevaks, et tõsta inimeste teadlikkust taimetervisest. Päeva tähistamise idee tekkis rahvusvahelise taimetervise aasta 2020 raames, et hoida taimetervise kui valdkonna tähtsust pidevalt päevakorral. Tänavu toimub rahvusvaheline taimetervise päev esimest korda ja selle käigus korraldatakse üritusi üle kogu maailma.

Rohkem infot leiab Põllumajandus- ja Toiduameti kodulehelt.

Ajakava


  • 15.00 Rahvusvahelise taimetervise päeva avamine. Sissejuhatus taimetervise valdkonda temaatilise rändnäituse taustal ja lühivideod.

  • 15.30 Päevakava ja orienteerumismängu tutvustamine. Taimeterviseteemaline veebiviktoriin ja geopeituse avamine. Võistkondade registreerimine orienteerumismänguks.

  • 16.00-18.00 Algab orienteerumismäng ja avatakse töötoad.

  • 17.30 Serveeritakse suupisteid ja jooke.

  • 18.00 Loeng viljapuu-bakterpõletikust (peab Kristine Tiirats).

  • 18.45-19.00 Auhindade väljaloosimine ja päeva lõpetamine.


Allikas: Maaeluministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.