Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kruuse: globaalse toidujulgeoleku seis teeb murelikuks (2022-06-16 08:54:39)

13. juunil toimus Euroopa Liidu põllumajandus- ja kalandusministrite nõupidamine, kus keskne teema oli turuolukord Euroopas pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse.

Liikmesriigid tõid murekohana välja jätkuvalt kõrged sisendihinnad- seda nii energia, sööda kui ka väetiste puhul. Täiendavaks riskiks on mõne piirkonna erakordsed ilmastikuolud.

Euroopa Komisjon lubas abimeetmena ette valmistada õigusliku ettepaneku 2023. aasta külvikorra ja ökoloogilise fookusega aladele kehtestatud nõuete erandi asjus. "Väga suurt muret tekitab globaalne toidujulgeolek. Komisjon lubas töötada aktiivselt solidaarsuskoridoridega, et leida lahendus Ukraina toidukaupade ja vilja väljaveoks," ütles maaeluminister Urmas Kruuse.

Kruuse juhtis kümne liikmesriigi nimel tähelepanu taimekaitsevahendite säästva kasutamise määruse eelnõus täheldatud murekohtadele. Euroopa Liidu tervishoiu ja toiduohutuse volinik Stella Kyriakides viitas, et paljud nimetatud elemendid on juba avaldatavas lõplikus versioonis olemas ning oma ettepaneku tegemisel võtab komisjon arvesse riikides saavutatud ajaloolisi edusamme, riiklike eripärasid ja erinevaid lähtepunkte.

Kalanduse ülevaates toodi välja rõõmustav uudis, et Euroopa Liidu kalapüük on üldjoontes muutunud kestlikumaks. "Pingutusi tuleb aga jätkata, sest ka meie enda koduse Läänemere kalavarud annavad jätkuvalt põhjust muretsemiseks. Seda paljuski kehvade keskkonnatingimuste tõttu, mille tagajärjel kannatavad lõpuks ka kalurid," märkis Kruuse.

Kõik Läänemere-äärsed liikmesriigid esitasid ühisavalduse, milles väljendati nördimust ja pahameelt Venemaa vastutustundetu püügikorralduse suhtes. "Venemaa eirab kalateadlaste soovitusi ja lubab oma laevadel edasi püüda neid liike, mille varud on kehvas seisus või suisa kokku kukkunud. Samal ajal on Euroopa Liidu kalurid juba mitu aastat järjest kohusetundlikult soovitusi järginud," lisas minister.

Kalandusteemade lõpetuseks kutsus komisjon liikmesriike üles kiiresti koostama oma uusi Euroopa Merendus-, Kalandus- ja Vesiviljelusfondi rakendusprogramme, et fondi rahade kasutuselevõtt venima ei jääks.

Muude punktide all andis komisjon ülevaate geograafilistest tähistest ning liidu tervise- ja keskkonnastandardite kohaldamisest imporditavatele põllumajandustoodetele. Lisaks käsitleti sigade Aafrika katkuga seotud olukorda ning arutati edasisi samme selle leviku tõkestamiseks.


Allikas: Maaeluministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.