Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Ettevõtted saavad taotleda erandit alternatiivsetele kütuseliikidele üleminekuks (2022-07-07 08:40:50)


Keskkonnaamet koostöös Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumiga on koostanud ettevõtetele juhise, kuidas käituda, kui maagaasiga varustatuse katkemise korral tekib vajadus minna üle teiste kütuste kasutamisele.

Koostatud juhis kehtib kõikide suurte ja uuemate keskmise võimsusega põletusseadmete kohta ning sisaldab kirjeldust, milliste põletusseadmetega ettevõtted peavad erandit taotlema, mida peab nõuetekohane taotlus sisaldama ning kuidas toimub erandi lõpetamine maagaasiga varustuse taastumise korral.

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi energeetika asekantsler Timo Tatari sõnul on oluline, et ettevõtted aegsasti tulevaks talveks valmistuksid ning veenduksid, et neil on võimalik enda vajaduste jaoks piisavalt kütust saada. "Esimese sammuna tasub suhelda enda energiamüüjaga ning uurida, kuidas vajaminevad kütuse kogused tagatud on. Juhul kui näiteks maagaasi varustuskindluse osas on ettenähtavaid probleeme ja ettevõte saab kasutada teisi kütuseid, on praegu igati õige aeg teha ettevalmistusi alternatiivsete kütuste kasutusele võtmiseks. Kui kütuste vahetus ei pruugi olla kõigi ettevõtete jaoks sobiv lahendus, siis näiteks energiatõhususe meetmeid saavad suuremal või vähemal määral kõik rakendada," lisas Tatar.

Väiksemad katlamajad saavad põlevkiviõli või muud alternatiivset kütust ajutiselt kasutada, kui selle kütuse kasutamise võimalus on märgitud keskkonnaloal. Selleks ei pea erandit taotlema või luba muutma.

Keskkonnaameti kliima- ja välisõhubüroo juhataja Meelis Mägi rõhutas, et selle erandi kasutamiseks peab ajutiselt põhikütusena kasutusele võetav reservkütus ettevõttele väljastatud keskkonnaloal juba märgitud olema. "Seega peavad erisust taotlevad ettevõtted kõigepealt hoolikalt läbi vaatama oma kehtiva keskkonnaloa ning hindama, kas neil on erandi taotlemine võimalik ja kui kiiresti suudaksid nad oma ettevõttes võimalikud muudatused ellu viia," ütles Mägi.

Erandit ei pea taotlema ega ka oma kehtivat luba muutma ettevõtted, kes kasutavad vanemaid keskmise võimsusega põletusseadmeid ja kellel on keskkonnaloal märgitud ka põlevkivi või muu reservkütuse kasutamise võimalus. Juhul, kui reservkütus ei ole keskkonnaloal märgitud, tuleb ettevõttel taotleda vastava keskkonnaloa või keskkonnakompleksloa muutmist ning teavitada sellest Keskkonnaametit esimesel võimalusel. Ettevõtted, mille tegevus keskkonnaluba ei eelda ja kes soovivad oma riske maandada ning minna üle muule kütusele, ei pea selleks eraldi luba taotlema.

Taotluse esitamisel on oluline, et ettevõtted järgiksid taotlusele esitatud nõudeid, et taotluse menetlemine oleks võimalikult kiire ja lihtne kõigile osapooltele.

Juhisega saab tutvuda Keskkonnaameti kodulehel.

Allikas: Keskkonnaameti ja Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.