Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaamet kutsub vabatahtlikke talgutele parandama haruldasi elupaiku (2022-07-15 08:28:04)

Sellel suvel saab igaüks panna käed külge Eestis haruldaste liikide ja koosluste seisundi parandamisele. Keskkonnaamet ootab vabatahtlikke appi talgutele Harjumaal, et taastada haruldase ebapärlikarbi elupaiku Pudisool, nõmmeniite Mohni saarel ja kukemarjanõmmesid Rammu saarel.

"Talgutel osalemine on suurepärane võimalus ühendada looduskaitseliselt vajalik ja kasulik töö meeldejääva elamusega looduskaunites paikades, kuhu muidu ehk niisama uitama ei satu. Kujundades jõesängi ebapärlikarbile sobilikuks elupaigaks või puhastades nõmmesid ja luiteid puudest, anname ühiselt panuse meie haruldaste liikide püsimiseks Eesti looduses ka tulevikus, " ütles Keskkonnaameti projektijuht Riina Martverk.

30.- 31. juulini on vabatahtlikud oodatud jõe taastamise talgutele Lahemaa rahvuspargis Pudisoo jõel Kuusalu vallas. Talgutel punutakse sirgeks kaevatud jõelõigule vitstest paunu, et soodustada jõe taas looklevamaks muutumist, tekitada eri sügavusega elupaikasid ja püüda välja liigseid setteid. Talgualal on võimalik näha seitse aastat tagasi tehtud sama töö tulemusi, õppida tundma Eestis ja mujal maailmas haruldase ebapärlikarbi omapärast eluviisi ja kohalikke loodusväärtusi.

Pudisoo talgujuht on Jürgen Karvak (jurgen.karvak@keskkonnaamet.ee). Ebapärlikarbi talgutele saab registreeruda sellel lingil.

Augustis toimuvate talgute eesmärk Mohni ja Rammu saarel on taastada Eestis kahanevaid nõmmeniite ja kukemarjaluiteid. Vabatahtlike töö sisuks on harvendada ja eemaldada saartelt kadakaid ja mände, et vältida luidete ja nõmmeniitude kinnikasvamist. Need avatud elupaigad on koduks päikesega kohastunud haruldastele liikidele. Talgutel saab tutvuda ka saarte ajaloo ja loodusväärtustega. Saartele sõiduks on Keskkonnaamet organiseerinud paadid.

Nõmmeniitude taastamise talgutele Lahemaa Rahvuspargis Mohni saarel oodatakse vabatahtlikke 15.-17. augustini. Talgutele saab registreeruda sellel lingil. Kukemarjanõmme taastamise talgud Kolga lahe maastikukaitsealal Rammu saarel toimuvad 19.-21. augustini. Ka sinna registreerumiseks on eraldilink. Mohni ja Rammu talgujuht on Helen Vaaks (helen.vaaks@keskkonnaamet.ee).

Kõikide talgute majutuse, toidu ja tööriistad korraldab Keskkonnaamet. Osalemine talgutel on tasuta. Registreerumine lõpeb 5 päeva enne talgute algust või grupi täitumisel. Talgugruppide suuruseks on 20 inimest. Talgujuhid võtavad kõigi registreerunutega ühendust üksikasjade täpsustamiseks.

Talgud toimuvad Eesti-Soome ühise LIFE projekti "Läänemere rannikuelupaikade võrgustike taastamine" ehk lühidalt Ranniku LIFE raames, mis kestab 31. märtsini 2025. Et rannikuelupaikade hooldamisel saaks kaasa lüüa võimalikult palju huvilisi, toimub kogu projekti jooksul Eestis ja Soomes kokku ligi 30 talgulaagrit, mis on suunatud rannikumere ja -koosluste, väikesaarte, jõgede ja kallaste elupaikade ning vee-elustiku tervendamiseks. Projekti kohta saab pikemalt lugeda Keskkonnaameti kodulehelt.



Allikas: Keskkonnaameti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.