Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
PRIA augustikuu e-infokiri (2022-08-18 08:38:24)
 

Oluline info

Lähenevad rohumaade hooldamise tähtajad


Pindalatoetuste taotlejatel tuleb tööde teostamisel järgida mitmeid tähtaegu.
Tuletame meelde, et mõne päeva pärast saabub rohumaa niitmise ja niite kogumise või muul viisil rohumaa hooldamise, nt hekseldamise või karjatamise, tähtaeg. Nimetatud hooldamistegevused peavad olema tehtud hiljemalt 20. augustiks. Niide, v.a hekseldatud rohi, peab olema samaks tähtpäevaks ka kokku kogutud.

Kui tegemist on põllumajanduslikuks tootmistegevuseks kasutatava rohumaaga, siis peab 1. septembri seisuga olema võimalik visuaalselt tuvastada, kas vegetatsiooniperioodi jooksul on vähemalt korra rohumaal tegeletud põllumajandusliku tootmistegevusega.
Tootmistegevuseks rohumaal loetakse peamiselt need tegevused, mille tulemusena niidetakse ja koristatakse rohumaal kasvav taimik haljasmassiks, siloks või heinaks (sh allapanuks) või kui rohumaal karjatatakse piisava loomkoormusega loomi. Kui pärast 1. septembrit on rohumaal niide maas või seda maad on ilma eelneva tootmistegevuseta hekseldatud pärast hooldamise tähtaega (vt meelespeast), siis ei ole selline tegevus käsitletav tootmistegevusena ja sellised põllud ei ole ühtse pindalatoetuse jaoks sel aastal toetusõiguslikud.

Palume tähelepanu pöörata ka sellele, et
kui toetuste nõudeid ei ole võimalik täita vääramatu jõu või erandlike asjaolude tõttu (nt taotleja pikaajaline haigestumine, pikaajaliselt kestvad ebasoodsad ilmastikuolud vms), tuleb sellest esimesel võimalusel PRIAt teavitada.
Selleks tuleb esitada teatis koos vajalike tõenditega hiljemalt 15 tööpäeva jooksul alates hetkest, mil vääramatu jõud või erandlik asjaolu ilmnes ja taotlejal oli võimalik PRIAt teavitada.

Peale teavituse saamist PRIA hindab, kas nõude täitmist takistava asjaolu puhul on tegemist vääramatu jõu või erandliku asjaoluga ja teavitab hinnangu tulemusest taotlejat. Kui vaja, kontrollitakse teatises toodud andmeid ka kohapeal.

Püsirohumaade suhtarv on langenud üle lubatud määra


2022. aasta pindalatoetuste taotluste esialgsetel andmetel on Eesti riigi tasandil püsirohumaa suhtarv võrreldes 2015. aastal kehtestatud võrdlussuhtarvuga vähenenud 9,45%. Lubatud vähenemise piirmäär on aga 5%.

Lõplik suhtarvu vähenemine selgub pärast taotluste kontrolli hiljemalt 15. detsembriks 2022. Väga suure tõenäosusega jääb see üle 5%, mis tooks kaasa püsirohumaade tagasirajamise kohustuse 2023. aastaks.

Kuna 2022. aastal kehtib täielik püsirohumaade ülesharimise keeld, sh asendamise kaudu, palume põllumeestel oma põllutööde planeerimisel ja teostamisel (sh taliviljade külv) arvestada, et püsirohumaade ülesharimine toob suure tõenäosusega kaasa nende tagasirajamise kohustuse.


Sel sügisel ülesharitud püsirohumaa mõjutab 2023. aasta püsirohumaa suhtarvu ja sellest tulenevalt võimalikku tagasirajamise kohustust 2024. aastaks.

Püsirohumaa säilitamise nõudest on vabastatud mahetootjad mahetunnustatud maa osas ning väikepõllumajandustootjate kavaga liitunud taotlejad. Vabastus kehtib kuni 2022. aasta lõpuni.

Täpsemalt saab püsirohumaa säilitamise kohustuse kohta lugeda
siit.


Tegevuskoha asukohta saab nüüd PRIA kaardil täpsemaks muuta


Eelmise aasta 13. aprillil võttis PRIA põllumajandusloomade register (edaspidi register) kasutusele uue lahenduse tegevuskohtade registrisse kandmiseks. On hea meel teada anda, et nüüd on
teenusesse taas lisandunud kaardikomponent, mida saab kasutada tegevuskoha registrisse kandmisel ja juba varasemalt registrisse kantud tegevuskohtade puhul. Kaardil on võimalik tegevuskoha asukohta valitud aadressi ulatuses täpsemaks muuta.

 Täpne tegevuskoha asukoht on eriti oluline just taudide puhkemise korral. See annab võimaluse täpsemaks tauditõrje tsooni(de) määramiseks ning objektiivsema info tsooni jäävatest tegevuskohtadest. Kutsume üles kõiki ettevõtjaid ja kodumajapidamises loomi pidavaid isikuid üle vaatama põllumajandusloomade registrisse kantud kehtivate tegevuskohtade andmeid (sh tegevuskoha asukoht) ja vajadusel seda kaardil täpsustama.

Septembris avaneb taas võimalus taotleda investeeringutoetust maapiirkonnas majandustegevuse mitmekesistamiseks


7.-21. septembrini on võimalik esitada maapiirkonnas majandustegevuse mitmekesistamise investeeringutoetuse taotluseid.

Toetuse eesmärk on luua maapiirkonnas, eelkõige keskustest eemale jäävates piirkondades, eeldused uute töökohtade tekkeks väljaspool põllumajandussektorit.

Toetust on võimalik saada ehitise ehitamiseks või hoone parendamiseks, masina, seadme või muu sisseseade soetamiseks ning paigaldamiseks, samuti ka rändkaupluse ja selle sisseseade ostmiseks. Toetatav on ka mittestatsionaarse masina, seadme või muu vajaliku sisseseade ostmine ja paigaldamine.

Septembris saavad toiduainetööstused taotleda toetust energia varustuskindluse tagamiseks


14.-28. septembril saavad toiduainetööstused taotleda meetmest "Toiduainetööstuse investeeringutoetus energia varustuskindluse tagamiseks" toetust energia varustuskindluse tagamiseks vajaliku seadme ostmiseks või ehitise ehitamiseks. Lisaks on võimalik taotleda toetust generaatori ostmiseks ajutise vooluallikana kasutamiseks.

Toetuse üldeesmärk on tagada toidu tarneahela varustuskindlus ja toiduainetööstuse toimepidevus ning spetsiifiline eesmärk on tagada senisest suuremal määral toiduainetööstuse energiajulgeolek ja vähendada sõltuvust fossiilsetest kütustest, sealhulgas Venemaa fossiilsetest kütustest.

Toetust saavad taotleda mikro-, väikese või keskmise suurusega ettevõtja või suurettevõtja, kelle põhitegevusala on toiduainete tootmine (EMTAKi jao C alajagu 10) või joogitootmine (EMTAKi jao C alajagu 11). Toetust võib taotleda ka tunnustatud tootjaorganisatsioon või tunnustatud tootjarühm, kes tegutseb põllumajanduse valdkonnas.

Toetuse maksimaalne määr on mikro- või väikeettevõtjatel kuni 40%, keskmise suurusega ettevõtjatel kuni 30% ning suurettevõtjatel kuni 20%.
Toetuse maksimaalne suurus mikro- või väikeettevõtjale on kuni 250 000 eurot. Keskmise suurusega ettevõtjatele ja suurettevõtjatele on maksimaalne toetus kuni 500 000 eurot.

PRIA teeb otsused toetuse määramise kohta hiljemalt 31.12.2022. Täpsemat infot toetuse tingimuste kohta leiab
PRIA kodulehelt.

Edasi loe klikates lingile:  Pria-augustikuu-e-infokiri

Allikas: PRIA uudiskiri


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.