Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaamet ootab pärandniitude taastamiseks loodushoiutoetuste taotlusi (2022-08-26 08:15:17)


Liigirikas niit. Foto: Keskkonnaamet

Hooldamata pärandniit muutub, seetõttu tuleb niitmise või karjatamise taasalustamiseks ning niidule omase elurikkuse taastamiseks teha eeltöid. Kaitsealadel asuvate pärandniitude taastamiseks vajalike tööde tarvis pakub Keskkonnaamet rahalist tuge. Taotlus toetuse saamiseks tuleb esitada hiljemalt 12. septembriks.

"Erakordselt elurikkad pärandniidud pakuvad elu- ja toitumispaika paljudele haruldastele liikidele, aitavad säilitada põllumajandusmaa elurikkust ja maastiku mitmekesisust. Avatud elurikka põllumajandusmaastiku taastamine on võit mitmel tasandil," ütles keskkonnaameti peadirektor Rainer Vakra.

"Pikalt kasutusest väljas olnud pärandniidud vajavad üldjuhul majandamise alustamisel erinevaid taastamistegevusi. Olgu selleks puitunud pilliroo ja liigse puittaimestiku eemaldamine, mätaste purustamised või tüügaste ja kändude freesimised. Nende tööde tegemiseks pakubki Keskkonnaamet maaomanikule või rentnikule loodushoiutoetust," selgitas Vakra.

Toetust pakutakse kaitsealadel paiknevatele pärandniitudele keskkonnaministri määrusega paika pandud määrade järgi. Näiteks võsa eemaldamiseks pärandniidult on toetusmäär 1100 eurot hektari kohta, pilliroo eemaldamist toetab amet 250 euroga hektari kohta. Niitudele, mida taastatakse kariloomade abil, saab toetust ka karjatara rajamiseks. Loodushoiutoetuse taastamiste tasumäärad, tingimused taastamise nõuetele ning taotluse vorm on leitavad Riigi Teatajas. Keskkonnaamet ootab 2022. a teise vooru loodushoiutoetuse taotlusi hiljemalt 12. septembriks.

Kui toetuse huvilisel tekivad küsimused, kas tema maal asuv niit on pärandniit, millist taastamistegevust see vajab ning millist loodushoiutoetuse tasumäära peaksin taotlema, saab abi Keskkonnaameti maahoolduse büroo kohalikult spetsialistilt. Kontakti saamiseks võib pöörduda ka Keskkonnaameti klienditoe telefonil 662 5999 või e-posti aadressil info@keskkonnaamet.ee.



Allikas: Keskkonnaameti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.