Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kestlikud toidusüsteemid on tähtsad nii Eestile kui ka Euroopa Liidule (2022-10-26 09:08:15)

25. oktoobril toimus Euroopa Liidu tervise ja toiduohutuse voliniku StellaKyriakidese ja maaeluminister Urmas Kruuse vaheline kohtumine.

Maaeluminister Urmas Kruuse rääkis, et tänase arutelu peamine teema oli taimekaitsevahendite säästlik kasutamine. Volinik Stella Kyriakides rõhutas, et ELi jaoks on äärmiselt tähtis kiirendada üleminekut kestlikumatele toidusüsteemidele. "Peame leidma taimekaitsevahendite kasutuse vähendamiseks uusi lahendusi, näiteks kasutama madala riskiastmega ja bioloogilisi aineid," tõi Kyriakides välja ühe võimaliku viisi selle eesmärgi saavutamiseks.

Maaeluminister Urmas Kruuse nägi, et liikmesriikide eesmärkide seadmisel tuleb võtta arvesse nende hetkeolukorda ja seniseid edusamme. "Eestis kasutatakse taimekaitsevahendeid oluliselt vähem kui EL-is keskmiselt ja nende täiendav vähendamine praeguselt tasemelt on Eesti puhul väga keeruline," põhjendas maaeluminister Kruuse erisuste vajadust.

Kyriakides rõhutas, et Euroopa Liit kuulab hoolikalt liikmesriikide muresid ja ettepanekuid ning on valmis otsima toimivaid lahendusi. Täiustatud taimesortide kohta ütles volinik, et Euroopa Liit kaalub võimalusi töötada välja raamistik, mis aitaks uute genoomitehnoloogiate abil aretatud taimede potentsiaali põllumajanduses ära kasutada, et toetada sel moel kestlikkust ja vastupanuvõimet, toiduga kindlustatust ja kliimamuutustega kohanemist ning tagada samal ajal tarbijate ohutus.

Maaeluministeeriumi kantsler Marko Gorban uskus, et uute geenitehnikate abil loodud sordid aitavad kaasa keskkonnahoiule, vähendades vajadust taimekaitsevahendite ja väetiste järele. "Teaduslikke seisukohti arvestades aitavad uute aretustehnikatega aretatud taimed lahendada mitmeid kliimamuutuste, keskkonnahoiu ja toiduga kindlustatusega seonduvaid probleeme," põhjendas kantsler oma arvamust. Gorban oli seisukohal, et uute aretustehnoloogiate abil aretatud taimede suhtes peaksid kehtima samad õigusaktid kui tavapäraste aretuse suhtes.

Kohtumisel räägiti lisaks veel Euroopa Liidu ühisest toidu märgistamisest ja sigade katkust. Kohtumisel esindasid Maaeluministeeriumi maaeluminister Urmas Kruuse, kantsler Marko Gorban ja asekantslerid Hendrik Kuusk ja Siim Tiidemann.



Allikas: Maaeluministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.