Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaagentuur ja PÖFF toovad kinolinale mõtlemapanevad keskkonnafilmid (2022-11-08 08:07:45)

Juba kolmandat aastat järjest esitleb Keskkonnaagentuur Pimedate Ööde filmifestivalil keskkonnateemaliste filmide eriprogrammi, et vahendada filmisõpradele viimase aasta aktuaalsemaid dokumentaalfilme.

Keskkonnaagentuuri direktor Taimar Ala rõhutab, et olenemata sellest, milline kriis parasjagu käsil on, peame mõtlema selle tagajärgedele looduses ja meie enda elukeskkonnas. "Viimane keskkonnateadlikkuse uuring näitas, et kriiside ajal tähtsustatakse keskkonnateemasid senisest vähem, kuid meenutan, et kulutasime aastaks ette nähtud loodusressursid juba juuli lõpuks (vaata rohkem: Earth Overshoot Day 2022) ja elame ammu võlgu. Planeedil Maa ei ole enam kohta, kuhu inimtegevuse mõju mingil kujul jõudnud ei oleks." Keskkonnaagentuuri juhi sõnul tuleb planeedi heaks tegutseda ühiselt. "Olen sama meelt nende teadlastega, kes leiavad, et peame panustama keskkonnateadlikkuse tõstmisele. Meid ei ole planeedile vaja, küll aga on meil vaja elamisväärset planeeti. Ütlesin seda filmifestivaliga koostööd alustades ja kordan taas: "kui suudame inimesi läbi filmikunsti sõnumite positiivselt suunata keskkonnateadlikumaid valikuid tegema, oleme kõik võitnud.""

Keskkonnafilmide eriprogrammis näeb käesoleval aastal viit linateost, mis on dokumenteerinud inimtegevuse tagajärgi keskkonnale üle maailma, olgu selleks siis Gröönimaa, India või Soome.

Vaala maitse / A Taste of Whale (Prantsusmaa), režissöör Vincent Kelner.
Fääri saartel on sajandeid olnud kombeks vaalu püüda, sest selline on iidne traditsioon. Jahmatamapanevad kaadrid 21. sajandi vaalapüügist meenutavad aga pigem jõhkraid tapatalguid, kui kaine ja loogilise mõistusega tehtud otsuseid. Režissöör Vincent Kelner heidab ausa pilgu konfliktile, kus õige poole valimine võib lõpuks osutuda päris keeruliseks.

Kohatu ollus / Matter Out of Space (Austria), režissöör Nikolaus Geyrhalter.

Nikolaus Geyrhalter näitab pahaendeliselt, sürreaalselt maaliliseltki prügisse uppuvaid merekaldaid, prahti täis mäenõlvu. Prügi on kõikjal - ka mere põhjas ja maa all. Šveitsi Alpidesse ja Nevada kõrbesse, Albaaniasse, Nepalisse, Maldiividele ja mitmele poole mujale viiv eepiline teekond jäädvustab, kuidas inimkond oma prügiga toimetab. Kas seda lahingut saab üldse võita?

Kõigest loomad / Just Animals (Soome), režissöörid Vesa Kuosmanen ja Saila Kivelä.

Saila on aktivist ja seisab loomade õiguste eest. Ta murrab öösiti sisse Soome farmidesse, et dokumenteerida, mis seal toimub. Saila õde Mai on valinud loomade kaitsmiseks teise tee ja proovib kanda kinnitada poliitikas. Intrigeeriv ja kohati uskumatu dokumentaalfilm paneb vaatajat küsima, kas see kõik, mis toimub siin ja praegu, on tõsi. Vastus on paraku jah.

Viimane inimene / The Last Human (Taani-Gröönimaa), režissöör Ivalo Frank.

Jäämass Gröönimaal sulab kiiremini kui kunagi varem ning isegi skeptikud on sunnitud tõdema, et probleem on olemas ja sellest mööda vaadata ei ole enam võimalik. Grööni režissööri Ivalo Franki film on südamest tulev ood Gröönimaale ja selle tulevikule -noortele inuittidele, kes armastavad oma saart palavalt ega taha leppida sellega, et nende kodust saab kunagi alguse maailma lõpp.

Kõik, mis hingab / All That Breathes (India-UK), režissöör Shaunak Sen.

Kriitikud on seda nimetanud viimaste aastate üheks olulisemaks ja paremaks dokumentaalfilmiks. Shaunak Seni film viib meid New Delhisse, kus kaks venda peavad kullide haiglat. Õhk selles maailma ühe tihedama asustusega linnas on sedavõrd saastunud, et isegi autoga valgusfoori taga seistes võib iga natukese aja järel näha kulle taevast alla kukkumas. Lummava visuaaliga magusnukker film näitab vaatajale looduse ilu, inimese sügavat empaatiavõimet ning seda, mis saab siis, kui inimestel peaks tarkus otsa lõppema.

Rohkem infot filmide ja linastusaegade kohta leiad PÖFF kodulehelt. Eriprogrammi raames linastuvaid filme juhatavad sisse Keskkonnaagentuuri eksperdid.

Riikliku keskkonnaseiret korraldav Keskkonnaagentuur tagab teadmise meie (loodus)keskkonnas toimuvast, annab keskkonnaseisundi ja ilmaprognoose ning hoiatab ohtlikest ilmastikunähtustest.

Pimedate Ööde filmifestival (PÖFF) vältab 11. - 27. novembrini.



Allikas: Keskkonnaagentuuri pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.