Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaagentuuris toimunud ümarlaual otsiti lahendusi, kuidas teha keskkonnasõbralikumaid riigihan (2022-12-08 08:43:49)

Keskkonnaagentuuris kohtusid avaliku- ja erasektori esindajad, et ühise laua taga arutada keskkonnahoidlike riigihangete temaatikat.

Aeg, kus kaupade ja teenuste valikul tehakse hankeotsuseid peamiselt hinnast lähtuvalt, on ümber saamas. Ressursside efektiivsemaks kasutamiseks tuleb edaspidi hangete planeerimisel valikukriteeriumid ümbermõtestada ja enam arvestada keskkonnahoidlikkuse aspekti. Pikas plaanis jätkusuutliku arengu eesmärkide täitmiseks on oluline arvesse võtta ka sotsiaalmajanduslikud kriteeriumid. Keskkonnahoidlikud ja väärtuspõhised riigihanked on oluline tööriist Eesti majanduse rohelisemaks muutmisel.

Riigi plaane keskkonnahoidlikumate riigihangete suunas liikumisel tutvustas Karoli Niilus Rahandusministeeriumist ja Karen Silts Keskkonnaministeeriumist. Samuti esitleti teiste riikide häid praktikaid SEI Tallinna esindaja poolt. Erasektorist oli mitmeid huvilisi, sh näiteks Telia Eesti AS, Ragn-Sells AS, Scania AB, PWC Legal OÜ jpt.

Ümarlaua teises osas kaardistati erinevate valdkondade kitsaskohad. Toodi välja teiste kogemustest õppimise olulisus ning edasise koostöö vajadus, et saavutada häid tulemusi. On oluline tõsta riigisektori, sh kohalike omavalitsuste töötajate teadlikkust ja oskusi keskkonnahoidlike hangete korraldamiseks. Korraldajad rõhutasid, et tuleb olla julge ja küsida pakkujatelt, millised on parimad võimalused ja valikud turul ning kuidas neid hankida. Eesti turg on küll väike, aga see pakub samas häid koostöövõimalusi.

Keskkonnaagentuuris hetkel käimasolev projekt "Ringmajanduse võimekuse tõstmine" panustab keskkonnahoidlike riigihangete edendamisesse läbi koolituste. Lisaks saab Keskkonnaportaalis tutvuda juhendmaterjalidega keskkonnahoidlikele riigihangetele mitmes valdkonnas. Näiteks leiab sealt suuniseid keskkonnahoidliku mööbli, puhastustoodete ja -teenuste, paberi ja kontori-IT vahendite soetamiseks. Lähiajal on tulemas ka mitmed arendused riigihangete registris, mis muudavad keskkonnahoidliku hankimise hõlpsamaks.

Kohtumise korraldamist toetas Euroopa Majanduspiirkonna Finantsmehhanismi 2014−2021 programmi "Kliimamuutuste leevendamine ja nendega kohanemine" projekt "Ringmajanduse võimekuse tõstmine".



Allikas: Keskkonnaagentuuri pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.