Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tündre ja Laidevahe looduskaitseala said uued kaitse-eeskirjad (2023-01-23 07:02:14)

Valitsus kinnitas kahe looduskaitseala - Tündre ja Laidevahe - uuendatud kaitse-eeskirja ja -korra.

Tündre kaitsealal muutuvad kaitse-eesmärgid ja -kord ning kaitseala piir. Siin kaitstakse laane-, salu- ja soovikumetsi ning neile metsadele iseloomuliku elustiku mitmekesisust ning elupaigatüüpe. Näiteks leiab Tündre kaitsealalt sellised kaitsealuseid liike nagu metsis ja limatünnik.

Kaitseala asub Valga maakonnas Tõrva vallas Pilpa külas ja Viljandi maakonnas Mulgi vallas Lilli külas. Kaitseala kogupindala on 1838 ha ja see oluliselt ei muutu, kuid varasema piiranguvööndi arvelt suureneb sihtkaitsevööndite pindala.

Uus kaitsekord lubab kaitsealal viibida, korjata marju, seeni ja muid metsa kõrvalsaadusi ning vetel püüda kala. Telkimine ja lõkke tegemine on kaitsealal lubatud õuemaal ning kohas, mis on kaitseala valitseja nõusolekul selleks ette valmistatud ja tähistatud. Praegu on Tündre looduskaitsealal olemas kaks lõkke tegemise võimalusega avalikku puhkekohta.

Laidevahe looduskaitseala laieneb eelkõige piirneva hoiuala võrra ja kehtima hakkab uus kaitse-eeskiri. Muudatused aitavad tagada alal asuva märgala kompleksi senisest tõhusamat kaitset. Moodustatav kaitseala hõlmab täielikult Natura võrgustikku kuuluva Siiksaare-Oessaare loodusala ja Siiksaare-Oessaare lahtede linnuala.

Kaitseala eesmärk on kaitsta Laidevahe lahte, saarestikku ja jäänukjärvi, rahvusvahelise tähtsusega veelindude rändepeatus-, pesitsus- ja sulgimispaiku, looduslikke ja poollooduslikke kooslusi, kaitsealuseid liike ning nende elupaiku.

Laidevahe looduskaitseala pindala on veidi üle 4287 ha, millest 1975 ha on maismaa. Sihtkaitsevööndite pindala on ligi 1746 ha (eramaad 337 ha) ja piiranguvööndite pindala pea 2542 ha (eramaad 463,4 ha).

Kaitse-eeskiri lubab inimestel viibida ning korjata marju, seeni ja muid metsa kõrvalsaadusi kogu kaitsealal, välja arvatud teatud ajaliste piirangutega mõnedes sihtkaitsevööndites. Lubatud on autoga sõitmine teedel ja jalgrattaga sõitmine radadel ning kaitseala valitseja nõusolekul on sõidukiga sõitmine väljaspool teid lubatud ka kalapaatide veekoguni viimisel. Pärandkooslustel näeb kaitse-eeskiri ette nende ilme ja liigikoosseisu tagamiseks rohu ja roo niitmise, loomade karjatamise, puu- ja põõsarinde kujundamise ning harvendamise või raadamise.

Laidevahe looduskaitseala asub Saare maakonnas Rannaküla, Nässuma, Sandla, Iilaste, Tõlluste, Metsaküla, Matsiranna, Väljaküla, Väljamõisa, Oessaare, Siiksaare ja Turja külas.



Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.