Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti Maaülikool seadis sihiks jäätmevaba majandamise Zero Waste põhimõtete järgi (2023-03-30 08:06:40)


Joonis: Kui jäätmekäitluse eesmärk on jäätmetest ressursse toota, siis jäätmeteta majandamine taotleb seda, et ressursid jäätmeks ei muutukski (allikas: SA Teeme Ära)


Eesti Maaülikool astub rohelise ülikooli egiidi all alates selle aasta kevadest uusi samme, et muuta ülikooli keskkonnajalajälg Zero Waste ehk jäätmevaba majandamise põhimõtteid rakendades võimalikult väikeseks. Maaülikooli juhendab sellel teel Teeme Ära sihtasutus. 
Täna, 30. märtsil on rahvusvaheline Zero Waste ehk jäätmeteta majandamise päev.

Eesti Maaülikooli rektor Ülle Jaakma näeb Zero Waste algatusega liitumises positiivseid arenguvõimalusi. "Nende põhimõtete järgimine annab Eesti Maaülikoolile hea raamistiku rohelise ülikooli mitmete tegevuste suunamisel. Maaülikoolis on ka kohapeal väga head teadmised ringmajandusest ja jäätmetekke vähendamisest, seega tekib meil kindlasti siin uus sünergia ja ehk ka uued lahendused, mida saame võrgustiku partneritega jagada," tõdes Ülle Jaakma.

Eesti Maaülikooli rohelise ülikooli strateegia juht Sille Rebane ütles, et juba sel kevadel on plaanis koostada ülikooli jäätmehoolduseeskiri, et jäätmemajandust kogu linnakus paremini korraldada. "Zero Waste ülikooliks ei saada üleöö, see on teekond, mis ei piirdu ainult põhimõtete uuendamisega. Kaasame ja koolitame ka oma töötajaid ja üliõpilasi, et ülikooli jäätmeteke päriselt väheneks ja võimalikult palju ressursse jõuaks uuesti ringlusesse," tõdes Sille Rebane. Zero Waste süsteemiga on võimalik lähemalt tutvuda EMÜ rohelise ülikooli nädala raames 25. aprillil toimuvas töötoas, kuhu saab registreeruda siin.

Rahvusvahelise Zero Waste päeva eesmärk on edendada säästvaid tarbimis- ja tootmismudeleid, toetada ühiskondlikku nihet ringmajanduse suunas ja tõsta teadlikkust sellest, kuidas jäätmevabad algatused aitavad kaasa säästva arengu edendamisele. Kristiina Kerge Teeme Ära sihtasutusest selgitab, et praktikas tähendab see süsteemide loomist, kus tekib võimalikult vähe segaolmejäätmeid, mis lähevad ringlusest välja ehk jäätmepõletustehasesse ning on ohuks keskkonnale või inimeste tervisele.

Zero Waste põhimõtet järgitakse üle maailma juba mitmetes linnades ja paljudes organisatsioonides. Eestis koolitab ja juhendab omavalitsusi ning organisatsioone Zero Waste põhimõtete rakendamisel Teeme Ära sihtasutus koostöös Zero Waste Europe võrgustikuga. Zero Waste võrgustiku eesmärk on muuta meie arusaama ressursside kasutamisest tootmises ja tarbimisest, et me saaksime elada hästi koormamata liigselt loodust.

Loe Zero Waste võrgustikust lähemalt võrgustiku kodulehelt.

Eesti Maaülikooli rohelise ülikooli algatusest saab lugeda ülikooli kodulehelt.

 

Allikas: Eesti Maaülikooli 30.03.2023 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.