Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Algab seminar Eesti looduse seisundi ja hüvede üleriigilise hindamise ja kaardistamise teemal (2023-04-18 08:02:08)


Keskkonnaagentuuri tellimusel hindasid ja kaardistasid Tartu Ülikooli ja Eesti Maaülikooli teadlased pea kahe aasta jooksul Eesti maismaaökosüsteemide seisundi ning hüvede ehk ökosüsteemiteenuste sotsiaalmajandusliku väärtuse.

Kui aastatel 2019 - 2020 kaardistati ELME* projektis maismaaökosüsteemide nagu mets, niidud, soo ja põllud seisund ja hüvede baastasemed, siis 2021. aastal alanud töös täiustati väljatöötatud metoodikat, uuendati kaardikihid ning hinnati hüvede sotsiaalset ja majanduslikku (võimalusel ka otseselt rahalist) väärtust.

Heas seisundis loodus ja selle pakutavad hüved on meie hea elukeskkonna ning kestliku majanduse alus. Töö eesmärk oli luua töövahend ja kaardimaterjal, mis aitab planeerijatel, kohalikel omavalitsustel ning poliitikakujundajatel, aga ka tavalisel maaomanikul ja loodushuvilisel senisest paremini arvestada looduse hüvedega. Eesmärk on näidata ökosüsteemi väärtust ja rolli meie hea elukeskkonna tagamisel, mida tuleks arvestada nii maakasutuse suunamisel kui ka majandusarvestustes.

"Looduse kirjeldamine võimalikult objektiivsete, õiglaste ning teaduspõhiste meetodite ja mõõdikutega aitab vahendada meile oluliste ökosüsteemide (metsad, niidud, sood, veekogud, põllud jne) hüvede väärtusi nii otsustajatele kui ka avalikkusele. Oluline on see teadmine otsustusprotsessidesse lõimida," sõnab Keskkonnaagentuuri juhtivspetsialist ja ELME projektijuht Madli Linder.

ELME projekti raames loodud metoodika alusel koostatud ökosüsteemide seisundi ja looduse hüvede kaarte saab kasutada abimaterjalina kestlikku elukeskkonda tagavate ruumiotsuste langetamisel. Nii on need sobivaks sisendiks näiteks üldplaneeringutes, rohevõrgustiku ja kaitstavate või taastamist vajavate alade planeerimisel, aga ka arenduste asukohavaliku tegemisel.

Täna alates 10.30st on võimalik kõigil huvilistel jälgida seminari veebiülekannet. Samast leiab ka täpse päevakava.

* ELME − "Elurikkuse sotsiaal-majanduslikult ja kliimamuutustega seostatud keskkonnaseisundi hindamiseks, prognoosiks ja andmete kättesaadavuse tagamiseks vajalikud töövahendid" projekt, mida rahastab Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfond ja SA Keskkonnainvesteeringute Keskus.

 

Allikas: Keskkonnaagentuuri pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.