Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Retk Mustikmäe arboreetumisse, Porvosse ja Helsingisse Alpi parki vaatama (2023-04-21 07:48:22)


Laupäeval, 13.mail. 2023

Kui eelmisel aastal alustasime tutvumist Eesti mõisaparkidega, siis nüüd sõidame koos dendroloog Olev Abneriga Soome. Külastame kuulsat Mustikmäe arboreetumit. 

Väljasõidu põhieesmärk on tutvuda Mustila arboreetumi taimedega (koduleht http://inweb576868.customers.inhosting.fi/esittely). Arboreetum asub Helsingist kirde pool ca 110 km kaugusel Elimäkil, aadress Mustilantie 57. Pindala 120 ha, arboreetum on asutatud 1902. Okaspuid ja -põõsaid on ligikaudu 100, lehtpuid ja -põõsaid üle 200. Enamik puid on istutatud rühmadena. Näha saab paljusid vanu võõrliikide isendeid, näiteks on 1908. a. istutatud rumeelia männid ja serbia kuused. Teravalehine magnoolia on saavutanud juba 20 m kõrguse.

Arboreetumi rajaja Axel Fredrik Tigerstedt (1860–1926) oli tihedatest sidemetes Sangastes liigirikka pargi ja katsekultuurid rajanud „rukkikrahvi“ Friedrich Georg Magnus Bergiga ja Lätis Daugava kaldapeale Skrīveri dendropargi ja hulk katsekultuure rajanud Maximmilian von Sieversiga.

Kui alguses oli A. F. Tigerstedtil koguda metsanduslikult tähtsaid puid Põhja-Ameerikast, Euroopa muudest osadest ja Kaug-Idast ja katsetada nende erinevaid päritolusid Soome tingimustes, siis tema poeg Carl Gustav Tigerstedt (1886–1957) kogus rododendroneid ning seda tegevust jätkas ka omakorda tema poeg Axel Tigerstedt (1930–2010), sest A. Tigestedti noorem vend Peter M. A. Tigerstedt (s. 1936) oli Helsingi Ülikoolis rododendroniaretaja.

Arboreetumi juures on puukool ja on võimalik osta taimi – vt http://inweb576868.customers.inhosting.fi/taimimyynti.

 

Sõidul teeme peatuse kaunis väikelinnas Porvoos. Porvoos külastame kuulsat Brunberg OY vabrikupoodi.

Brunberg OY on üle 140 aastase ajalooga väike Soome pereettevõte, mille tootevaliku moodustavad suures osas käsitööna valminud kõrge kvaliteediga kommid ja šokolaadid. Tootevalikus on suhkru-, laktoosi- ja gluteenivabad maiustused ning šokolaadid.

 

Õhtul tagasi jõudes Helsingisse  külastame Linnanmäe lõbustuspargi juures asuvat Alpi parki (Alppipuisto). Pindala 9 ha. Tegemist on vana pargiga, mille ajalugu ulatub 19. sajandi keskpaika. Nime on park saanud seal kunagi asunud restorani nime „Alppila“ järgi. Alates 1908. a. on park linna valduses. Park on läbinud oma arengus mitu ümberehitus ja täiendamise perioodi, viimane suurem neist 1985. Parki on läbi aegade istutatud juurde looduslikele mändidele eelkõige lehtpuid nagu arukaski, läänepärnasid, harilikke tammesid, sangleppi ja harilikke jalakaid. Okaspuudest on pargis vanemaid ja suuremaid isendeid harilikul kuusel, hõbekuusel (Picea pungens ´Glauca´), hariliku elupuul, kanada- ja läänetsuugal (Tsuga canadensisTsuga heterophylla), aga ka ida-jugapuul (Taxus cuspidata). 1990. aastail istutati parki rühm Jaapani poolt kingitud sahhalini kirsipuid (Prunus sargentii). Põõsarinne on rikkalik ja mitmekesine, pargis on püsilillepeenrad.

Kui jõuab, vaatab veel kõrval asuvat Lenini parki (Lenininpuisto), mille suurem osa vanu puid on pärit 1960. aastatest, kuid mida on hiljem ka mitu korda täiendatud. Tähelepanuväärsed on paplid „Woobstii’.

Retke juhib teenekas dendroloog ja parkide uurija Olev Abner.

Arboreetumis on avatud kohvik ja teel teeme petuse ABC tanklas.

Pass või ID kaart kaasa.

 

Registreerimisel vajame osaleja täpset ees ja perekonnanime, sünnikuupäev, kuu ja aasta ja telefon.

 

Kindlasti anda teada, kas soovite lisaks osta hommiku ja / või õhtusöögi rootsi lauas.

 

Buss väljub Rahvusraamatukogu ( Tõnismägi 2 ) eest laupäeval, 13. mail. kell 5.45, Viking Line laev väljub A terminalist kell 7.00.

Tagasi Tallinnas kell 23.00

 

Sõidu hind koos laevapiletite, bussiekskursiooni, arboreetumi piletiga 105 eurot

 

Lisaks saab osta hommikusöögi 

 

Hommikusöökide hinnad:

Täiskasvanu - 16 €

laps 12-17 aastat - 8 €

laps 6 - 11 aastat - 5 €

 

Õhtusöökide hinnad:

Täiskasvanu - 27 €

laps 12-17 aastat - 16 €

laps 6 - 11 aastat - 9 €

 

Palume registreerida retked@looduseomnibuss.ee. Info telefonil 5647 6297. Vajalik täpne nimeline registreerimine koos sünnikuupäevaga laevapiletite ostmiseks. Palume kindlasti märkida, kas soovite hommiku ja õhtusöögiga või ilma. Saadame kinnituse ja arve.

 

Arved tuleb tasuda tähtajaks.

 

Reisile tuleb kaasa võtta ID kaart või pass.

 

Palume end registreerida, kui olete kindlad tulijad !

Allikas: Looduse Omnibussi teade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.