Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tuumaenergia kasutuselevõttu toetab 60% Eesti inimestest (2023-05-19 07:21:46)


Enam kui pool ehk 60% Eesti elanikest on tuumaenergia võimaliku kasutuselevõtu suhtes positiivselt meelestatud, selgus aprillis läbi viidud uuringust.

Tuumaenergia töörühma juhi, Keskkonnaministeeriumi kantsleri Meelis Mündi sõnul pole Eesti veel öelnud tuumaenergiale ei ega jaa. "Pärast tuumaenergia töörühma lõpparuande valmimist teeb riigikogu ilmselt järgmisel aastal otsuse, kas tuumaenergia võiks olla Eesti jaoks lahendus energiatootmiseks," selgitas ta. "Avalikkuse suhtumine mängib otsustamisel kindlasti olulist rolli."

Värske uuringu järgi peavad Eesti elanikud tuumaenergiat põlevkivile kõige sobivamaks alternatiiviks, et ilmastikukindlalt energiat toota. Tuumaenergia pooldajad usuvad, et see aitab kaasa kliimaeesmärkide täitmisele, tagab Eesti riigile sõltumatuse ja energiajulgeoleku ning on tarbijale soodne energiaallikas. Tuumaenergia poolt on enam mehed, kõrgharidusega inimesed ning Põhja- ja Lääne-Eesti elanikud.

Tuumaenergia vastu on 25% elanikest, kellest enamiku moodustavad naised, elanikud vanuses 25-54 aastat, alg- ja põhiharidusega inimesed ning Kirde-Eesti elanikud. Vastased peavad tuumaenergia miinuseks selle liigset aja- ja ressursimahukust, sellega kaasnevaid riske ning radioaktiivsete jäätmete käitlemise kohustust. Samuti peetakse probleemseks, et Eestil puudub tuumaenergia kasutuselevõtuks piisav riiklik pädevus.

Eelmise samalaadse uuringu tellis Keskkonnaministeerium mullu veebruaris. Sellega võrreldes on kahanenud nende elanike osakaal, kelle jaoks on tuumaenergia valdkond võõras.

Värske uuring käsitles ka seda, kuidas on Eesti inimeste seisukohti tuumaenergia küsimustes mõjutanud Venemaa rünnak Ukraina vastu. Veerand 15-74-aastastest eestimaalastest arvavad, et riikliku energiajulgeoleku tagamiseks tuleks Eestis kasutusele võtta just tuumaenergia, teine veerand aga tunneb senisest enam hirmu, et tuumaenergia kasutusele võtmisel suureneb võib võõrriigi rünnaku korral tuumakatastroofi risk.

Uuringu viisid läbi AS Norstat Eesti ja OÜ Eesti Uuringukeskus. Järgmine sarnane uuring on planeeritud läbi viia aasta teises pooles.

Uuringuaruande saab alla laadida siit: https://envir.ee/media/9673/download

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 19.05.2023 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.