Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tallinnas toimuval konverentsil arutatakse ruumiandmete tulevikusuundade üle (2023-05-29 07:50:53)


Maa-amet koos Tartu Ülikooli geograafidega võõrustab Tallinnas Euroopa Ruumiandmete Rakendusuuringute Ühingu (EuroSDR) konverentsi. Ruumiandmete tulevikusuund on kvaliteetsete ja lisaandmetega rikastatud ruumiandmete ristkasutatavuse tagamine, sh 3D-andmestiku loomine ja jagamine, võtteks abiks tehisintellekti ning masinõppe meetodeid.

 

Ruumiandmed puudutavad väga paljusid eluvaldkondi Eestis ning sellel on suur mõju Eesti teadmistepõhise majanduse ja konkurentsivõime arendamisele. "Eesti osalemine EuroSDR-i tegevuses avardab meie võimalusi osaleda ja kaasa rääkida ruumiandmete hõive, analüüsi ja visualiseerimise metoodikate väljatöötamisel ning sellealaste otsuste kujundamisel Euroopas," rääkis tänavust konverentsi võõrustav Maa-ameti peadirektor Tambet Tiits, kes on ühtlasi Eesti ametlik esindaja üleeuroopalises organisatsioonis. Suure osa EuroSDR-is käsitletavate teemade uurimiseks iseseisvalt ei ole Eestil piisavalt inim- ega rahalist ressurssi, samas tuleb Eestil osaleda Euroopa Liidu elukeskkonda mõjutavate strateegiate ja poliitikate kujundamisel.

 

Ruumiandmete tagamist raamistab Euroopa Liidu INSPIRE direktiiv. Ruumiandmete tagamine hõlmab asukohaga seotud andmete kogumist, hoidmist, töötlemist ja jagamist teenuste abil. Ruumiandmed on näiteks kaardid, ortofotod, kõrgusandmed, satelliitseire tulemused, maaüksuste piirid, aadressid, loodus- ja ehitatud keskkonna objektide andmed. Ruumiandmetega on seotud ühiskonna kõik valdkonnad. Kvaliteetsete digitaalsete ruumiandmete ja seonduvate teenuste olemasolu on looduskeskkonna ja majanduse jätkusuutlikkuse ning sise- ja välisturvalisuse, aga ka strateegilise julgeoleku küsimus. Asukohainfo, kaardid ning ruumiandmeteenused loovad seosed kõigi geograafilises ruumis olevate objektide, nende hetkeolukorra, mineviku ja tõenäoliste tulevikusündmustega. Erinevaid teenuseid saab luua ja andmeid otsuste tegemiseks ristkasutada, kui andmed on ajakohased ning kogutud ühtsel korrastatud viisil. Paljudes Euroopa riikides on ruumiandmed masinloetavad avaandmed, mis on avalikkusele kättesaadavad kaardirakenduste ja võrguteenuste kaudu. "Ruumiandmete tagamise eesmärgiks on saavutada olukord, kus kvaliteetsed ruumiandmed ja -teenused on igaühele kättesaadavad ja toetavad tarkade otsuste tegemist," lisas Tiits.

 

Ruumiandmete tulevikusuund on kvaliteetsete ja lisaandmetega rikastatud ruumiandmete ristkasutatavuse tagamine, sh 3D-andmestiku loomine ja jagamine, võtteks abiks tehisintellekti ning masinõppe meetodeid.

 

Eeltoodust tulenevalt võttis EuroSDR vastu olulisi otsuseid, mis võimaldavad luua kasutajate ootuste kohased teenused, mis toetavad digitaalset ühiskonda Euroopa riikides. EuroSDR-i töö on korraldatud kuue komisjoni kaudu, mis tegelevad andmehõive ja kogumisega, kaugseire ja laserskaneerimisega, andmetöötluse ja modelleerimisega, tootmisprotsesside ja informatsiooni kasutamisega, töökorralduse ja ärimudelite ning haridustööga.

Allikas: Maa-ameti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.