Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Soovitusi puude ja põõsaste lõikamiseks (2008-03-02 21:01:46)

 

Puude-põõsaste lõikamisega on paras alustada siis, kui suurem öine pakane möödas. Tööks valida soovitatavalt vähemalt nullilähedane õhutemperatuur, sest siis pole taimekoed läbi külmunud. Oksad on elastsed ning neisse lõhede tekkimise oht seega märksa väiksem.

Raagus puudel paistavad kasvuvead ja sel otstarbel eemaldamist vajavad oksad paremini silma. Kahjuks on raskem märgata kuivanud oksi: need võib aga kõrvaldada ka suvel.

Endale mugavama jalgealuse võimaldamiseks on parem lõigata kas siis, kui lumi veel tihke või pärast maapinna tahenemist.
 
Mõnel talvel, kui lund on vähe, võiks põõsad kõigepealt ette võtta: sageli tuleb hilislumi veel märtsis ning siis ei pääse oksi maapinnani lõikama. Tänavu saab põõsalõikuse paraku alles päras lumesulamist ette võtta, kui just ise põõsaümbrust lumest labedaks ei tee.

NB! Põõsaste lõikamisel ei tohi oksatüükaid jätta: kui oks on vaja tervikuna ära lõigata, siis ikka mullapiirini; külgoksa õige lõikuskoht on hargnemiskohalt.
Ka puude lõikehaav peab võimalikult madal olema, nii kasvab lõikekohale haavakude kiiremini peale.

Igal kevadel tuleb aiapidajatele taas ja taas meelde tuletada, et musta sõstra põõsad vajavad põhjalikku ülevaatust. Väga paljudes aedades on põõsad nakatunud pahklestast – sellele viitavad ebaloomulikult suured ja ümmargused pungad, mis ei avane üldse. Need tuleb kohe korjata ja põletada, mitte aga aeda laiali loopida. Võrdluseks: terved pungad on piklikud ning terava tipuga. Kui ka põõsad esmapilgul tervetena tunduvad, tuleks nad ikkagi üksikasjalikult läbi kammida. Haige ja kahjurite poolt põhjalikult räsitud põõsas on mõttekam välja juurida. Uued taimed tuleb istutada hoopis teise kohta.


Lõigata võib kuni pungade puhkemiseni, tavaliselt aprilli keskpaigani või lõpuni. Hilisel kevadel pikeneb see aeg kohati märgatavalt, eriti Eesti põhjarannikul.

Temperatuurist ja kasvukohast olenevalt algab mitmetel puuliikidel juba üsna varakult mahlajooks: nendeks on vaher, kask, pähklipuu, jalakas, pöök, valgepöök, hobukastan, pihlakas, pappel, sarapuu, paju, viinapuu, aktiniidia. Neid on parem lõigata hoopis suvel.


Kes tegelevad puude ja põõsaste lõikamisega? VAATA...


Loe lisaks lõikamise kohta:
Vale lõikusviis sandistab puid

Isepäine lõikaja ei jää iial õunteta


Puude-põõsaste lõikuse õppepäevad:
Loe edasi…


Väino Eskla


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.