Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Vähelevinud pargiroosid

1998. ja 1999. aasta olid Põltsamaa Roosiaia roosidele tõeliseks katsumuseks. Nagu mäletame, oli 1998. suvi jahe ja vihmane, seega ülimalt soodus paljude roosihaiguste levikuks. Kui võrsed olid saanud sügiseks mahlaka kasvuhoo sisse, tuli novembris järsult pikk külmaperiood, mis puitumata võrseid tugevasti kahjustas. Talv tõi küll palju lund, kuid samas ka sulailmu. Nii vahelduski soojem ja lumerikkam aeg külma ja lumeta perioodiga. Kõige krooniks tuli pärast sooja aprilli, kui võrsed juba rohetasid, 11. mail 1999 maha 10 cm paksune lumi ja üks öö üllatas 8 külmakraadiga.
Tänu nendele katsumustele avastasime pargirooside hulgast uusi sümpaatseid ja vastupidavaid sorte, mida võiks meiegi koduaedades kasvatada.

‘Hansaland’ on üsna uus sort, aretanud W. Kordes Söhne firmas 1993. a. Kuulub Rosa rugosa rühma. Istutasime oma rosaariumisse 1996.a suhteliselt ebasoodsasse paika. Põõsas on ilusa läikiva lehestikuga, terve. Kõrgus pürgib üle meetri. Õied veripunased, täidetud. Õitseb rikkalikult kogu suve.

‘Jens Munk’ Hrq on aretanud Kanadas Svejda 1974.a (‘Schneezwerg’ x ‘Frau Dagmar Hartopp’). Õied keskmise suurusega, roosad, tolmukad kollased, 25 kroonlehte. Põõsa kõrgus kuni 90 cm. Tähelepanu tõmbab põõsas oma ilusa lehestiku ja kompaktse välimusega. Suve teisel poolel uhkeldavad põõsal dekoratiivsed marjad ja õied korraga.

‘Johann Strauss’ on üsna sarnane sordiga ‘Mozart’.

‘John Cabot’ on 1978. a Kanadas aretatud sort, lähtevanemateks (Rosa x Kordesii) x (‘Masquerad’ x Rosa laxa).  See sort kasvab edukalt ka Helsingi ja Põhja-Rootsi parkides. Pooltäidisõied on lillakasroosad. Õitseb kogu suve, on saavutanud kõrguse 1,2–1,5 meetrit. Kena põõsasroos, mida loodame tulevikus kasvatada ka roniroosina.

‘Mozart’ on muskroosi hübriid. Aretanud Lambert 1937.a (‘Robin Hood’ x ‘Rote Phariser’). Põõsas kasvab kuni 90 cm kõrguseks, nõtkete okste tõttu sobib ka kaskaadroosiks. Väikesed lihtõied moodustavad rikkalikke õiekobaraid. Kuna õied on südamikus heleroosast valkjani ja äärtest tumeroosad, siis on põõsas üsna värviline.
Eelmine talv kahjustas küll võrseid, kuid põõsas taastus kiiresti ja õitses suve teisel poolel rikkalikult.

‘Signe Relander’ HRq on aretatud S. Poulsen 1928.a (Rosa rugosa hübriid x ‘Orleanni Ros’). Põõsas on püstine, kuni 1,2 m kõrge. Õied meenutavad kirsipunaseid nelgiõisi. Roosisõpradele on enam tuntud selle sordiga üsna sarnane, kuid roosa nelgiõieline ‘Pink Grootendorst’. Kuna mõlemad õitsevad korduvalt, on nad tänuväärsed sordid suurematesse koduaedadesse.

Ei saa unustada ka ühte vanemat sorti ‘Rosa Sancta’ (Rosa gallica x Rosa foiniikia), mis on oma heleroosade lihtõitega roosiaias üks varasemaid õitsejaid. Põõsa kõrgus on 0,9–1 meeter.
Loodame, et need roosid rõõmustavad tulevikus paljusid roosisõpru nende koduaias.

Rein Joost,
Põltsamaa Roosiaia peremees

Allikas: Aiapidaja aastaraamat Aiatark 2000, lk 86-87


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.