Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tartu Ülikooli muuseum on Eesti Kultuurkapitali aastapreemia laureaat (2020-02-05 08:36:59)


Uus püsinäitus "Minu elu ülikool". Foto: Jarek Jõepera

Reedel, 31. jaanuaril jagati Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias toimunud galaõhtul Eesti Kultuurkapitali aastapreemiaid. Tartu Ülikooli muuseum pälvis näituste "Minu elu ülikool" ja "Ideaalide Eesti. Sada aastat otsinguid" eest rahvakultuuri sihtkapitali aastapreemia.

Muuseum sai tunnustuse kõrgetasemelise museoloogilise töö eest nende kahe näituse väljatöötamisel. Muuseumi direktori Mariann Raisma sõnul on muuseumil aastapreemia saamise üle väga hea meel. "On suurepärane, et näituseid tunnustati koos. Nende isikupäraste näituste puhul tuleb hästi esile, kuivõrd erinevalt saab kõneleda ühest teemast - ülikooli loost. Õnnitlen näituste kuraatoreid tunnustuse puhul ja tänan kõiki, kes näituste valmimisele kaasa aitasid," ütles ta.

Ülikooli muuseumi aastanäitusel "Ideaalide Eesti. Sada aastat otsinguid" vaadeldakse 1920. aastatest saati toimunud sündmusi, mis on mõjutanud Eesti riiki ja ülikooli. Näitusel tõstetakse rahvusülikooli kaudu esile meie rahvusliku mõtte arengulugu ja selle ideaalid Eesti vastuoluliste ning murranguliste sündmuste kontekstis, vaadeldes muu hulgas ka ebaõnnestumisi ja pettumusi. Näituse kuraatorid on Mairo Rääsk ja Mariliis Hämäläinen ning kujundaja Evelin Urm. Näitus valmis "Eesti Vabariik 100" toel. Näitus on muuseumi ajutiste näituste saalis avatud kuni 6. septembrini.

Ülikooli ajaloo uus püsinäitus "Minu elu ülikool" avati möödunud aasta 29. novembril muuseumi Morgensterni saalis. See kajastab ülikooli lugu läbi nelja sajandi ja otsib vastust küsimusele, kuidas on Tartu Ülikool mõjutanud meist igaühe elu. Näitusel tõstetakse Tartu Ülikooli lugu esile kolme algusega: ülikooli asutamisega 1632. aastal, taasasutamisega 1802. aastal ning emakeelse ülikooli asutamisega 1919. aastal. Külastajale tutvustatakse ülikooli valdkondi ja Tartu teadusloo mõju meie tänapäevale. Samuti kajastatakse ülikooli kultuurikontakte kolmel viimasel sajandil. Näitus heidab pilgu ka sellele, kuidas on ülikool oma hoonetega kujundanud Tartu linnaruumi. Suur osa näitusest on pühendatud üliõpilastele ja üliõpilaselule. Näituse kuraatorid on Mariann Raisma, Lea Leppik, Kristiina Tiideberg, Terje Lõbu, Janet Laidla, Ken Ird, Kaija-Liisa Koovit, Virge Lell, Karoliina Kalda, Paula Põder ja Külli Lupkin. Näituse kujundas Mari Kurismaa ja graafilise lahenduse tegi Mari Kaljuste. Saali renoveerimist ja näituse valmimist toetasid Tartu Ülikool, Kultuuriministeerium, Epp Tsirk-Jüriado Eesti Ameerika Fondi kaudu, Eesti Kultuurkapital, Tartu linn, Rootsi Suursaatkond, Moodne Valgustus ja Joonstuudio.

Mõlema näitusega on võimalik tutvuda muuseumi lahtiolekuaegadel K-P kella 11-17.

Allikas: Tartu Ülikooli pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.