Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Algavad arutelud Harjumaa maavarade teemaplaneeringu algatamiseks (2020-05-20 08:41:31)


Täna, 20. mail tutvustab Keskkonnaministeerium Harjumaa Omavalitsuste Liidu volikogul Harju maakonna maavarade teemaplaneeringu algatamise protsessi. Juuni kolmandal nädalal korraldab Keskkonnaministeerium ühise arutelu kohalike omavalitsuste ja erialaliitudega.

Seni on maakonna- ja üldplaneeringutes kajastunud vaid olemasolevad registrisse kantud maardlad, kuid uued võimalikud kaevandamisalad ja perspektiivalad mitte. Sestap otsustas valitsus aprillis toetada plaani algatada Harju maakonna maavarade teemaplaneering ning sellekohase taotluse esitab Keskkonnaministeerium Rahandusministeeriumile 1. juuliks.

Maakonna maavarade teemaplaneeringu eesmärk on määratleda perspektiivsete ehitusmaavarade ja turba karjääride ning uuringualade paiknemine, samuti ka olemasolevate karjääride laiendamine. Alad määratakse lähtuvalt riigi huvist ja koostöös kohalike omavalitsuste ning kogukondadega. Arvestada tuleb nii majanduslikke, kultuurilisi, sotsiaalseid kui looduskeskkonnale avalduvaid mõjusid. Plaane pikalt ette teades saavad inimesed nendega arvestada.

Keskkonnaministeeriumi keskkonnatehnoloogia osakonna juhataja Birgit Parmase sõnul arutatakse teemat esmalt omavalitsuste ja mäetööstusettevõtteid koondavate liitudega, kuid pärast maakonnaplaneeringu algatamist kaasatakse selle ettevalmistamisse kõik isikud, kes soovi avaldavad või kelle huve võib planeering puudutada. "Ootame huvirühmadelt teemaplaneeringu koostamise kohta arvamusi ning konstruktiivset tagasisidet," lausus Parmas.


Harjumaa Omavalitsuste Liidu tegevdirektori Joel Jesse sõnul peab Harjumaa Omavalitsuste Liit maavarade teema käsitlust maakonnas väga oluliseks ja soovib olla teemaplaneeringu koostamise protsessi kaasatud. "Oleme korduvalt väljendanud muret, et kaevandusalad lähevad tihedalt asustatud maakonnas konflikti elamualadega, kaevandusalad laienevad asustusele väga lähedale ning ei arvestata kohalike omavalitsuste üldplaneeringutega kavandatud arengualadega. Loodame, et teemaplaneeringu raames arvestatakse kohalike omavalitsuste argumenteeritud seisukohtadega ja analüüsitakse ka alternatiivseid võimalusi maavarade kaevandamiseks. Ehk saaks sama maavara kaevandada piisava reserviga mõnes teises kaevanduses või uues asukohas, et välistada konflikte olemasolevate ja perspektiivsete elamualadega. Harju maakonna elanike arv kasvab ja me peame seda arvestama," selgitas Jesse.

Eesti Geoloogiateenistus on 2018. aastast hakanud kaardistama maakondade kaupa ehitusmaavarade levikut, analüüsima maavarade andmestikku ja hindama maavarade kasutamise ning kaevandamise võimalikkust. 2018. aastal valmis Harju maakonna kaardistus, mis on Harju maakonna maavarade teemaplaneeringu aluseks.

Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.