Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Iga ruut Saaremaast on kaardistatud (2020-05-28 08:45:36)

Maa-ameti Eesti põhikaardi sarjas valmis viis uut paberkaarti. Kogusse lisandusid Võilaiu, Muriste, Uhtju, Vaindloo ja Rannapungerja kaardilehed. Võilaiu kaardilehe valmimisega on kogu Saare maakonna iga ruut kaardiga kaetud.

"Suvepuhkust planeerides on matkajatel võimalik endale soetada kogu Saare maakonna iga kandi kohta paberkaart, mis sobib eriti hästi jalgsi uudistajale," selgitas Maa-ameti ruumiandmete osakonna nõunik Anu Kaljula. Maakonna kaardirikkust kirjeldades toob ta välja, et Võilaiu kõrval said viimati kaardilehedPapilaiu ja Ruhnu. "Kui maastiku kohta on vaja täpset ülevaadet, soov iga lahesopp ja rada üles leida, samuti tahtmine end levi tõrkumise vastu kindlustada, siis on paberkaart asendamatu," lisas Kaljula.

Tänavu valminud nelja teist kaarti kirjeldades ütles Kaljula, et Eesti põhjapoolsema saare Vaindloo ja tema naabri Uhtju külastamine ei ole lihtne, kuid võimalik. "Kindlasti on avastamist väärt nii Rannapungerja piirkond Peipsi järve põhjaservas kui ka Pärnu maakonna Lääneranna valda jääv Muriste," selgitas ta.

"Põhikaardi sarjas katab kogu Eestit 543 kaardilehte, nüüdseks on neist trükis ilmunud 457. Seega võime öelda, et kogu Eestist 84% on paberkaartidega kaetud," tõi Kaljula esile.

Eesti põhikaart on mõõtkavas 1:20 000. Tegu on esmatrükina valminud kaardilehtedega, kus ühele sentimeetrile kaardil vastab 200 meetrit looduses (1:20 000). Kaardiala on 50×50 cm ning hõlmab kokku sada ruutkilomeetrit. Kaardilehtede aluseks on Eesti topograafia andmekogu, aerolaserskaneerimise andmed ja ortofotod. Topograafilised andmed põhinevad 2018. või 2019. aastal toimunud aeropildistusel.

Soovijad saavad nii värskeid kui ka varem valminud paberkaarte soetada Maa-ametist.

Kõik Saare maakonna Eesti põhikaardi 1:20 000 kaardilehed
on valmis / 2018. aastal valmisid Papilaiu ning Ruhnu kaardilehed

 

Fragment Võilaiu kaardilehest

Allikas: Maa-ameti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.