Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kümme Tallinna kunagist parki minetavad riikliku kaitse (2020-05-29 07:22:30)


Valitsus nõustus Keskkonnaministeeriumi ettepanekuga, et kümme Tallinna parki arvatakse looduskaitse alt välja. Põhiliselt on need eraomanikele kuuluvad iluaiad, mille edasine riiklik kaitse ei ole otstarbekas.

Ekspertiiside tulemusel arvatakse riikliku looduskaitse alt välja järgmised Tallinna kaitsealused pargid: Hans Lepa puukool‑aed Haabersti linnaosas; Linnu tee 83 aed, Linnu tee 87 aed ja Mõtuse tn 8 aed Kristiine linnaosas; Kurni tn 5 aed ning Palli tn 4 ja 6 aed Nõmme linnaosas; Hõbekuuse tee 31/Tuule tn 36 aed, Kesktee 35 aed, Väina tee 4 aed ning Windecki park Pirita linnaosas. Kaitse alt välja arvatavate parkide pindala on kokku umbes 6 hektarit ja üheski neist ei leidu keskkonnaregistris registreeritud kaitsealuseid liike.

Neist kaheksa on eraomanduses iluaiad, mis võrreldes linnaruumis asuvate avalike parkidega ei oma üleriigilist tähtsust. Windecki pargi ajalooline hoonestus, teedevõrk ja struktuur on hävinud ning seda ei ole võimalik taastada. Park on jagatud elamumaa kruntideks, osaliselt hoonestatud ja kaotanud oma looduskaitselise väärtuse. Hans Lepa puukool-aed on hävinud, aiast on säilinud mõned põõsad ja osa puudest, mis kasvavad aia asemele ehitatud korruselamute vahel.

Windecki pargi alale jäävatest vanadest puudest väärib riiklikku kaitset mõõtmetelt suur ja tõenäoliselt Eesti vanim, hinnanguliselt 130-140-aastane punane tamm, mis on keskkonnaministri hiljutise otsusega üksikobjektina juba riikliku kaitse alla võetud.

Hans Lepa puukool-aias veel säilinud üksikuid Tallinna linnale olulisi puid on võimalik kaitsta planeeringutes või võtta kohaliku kaitse alla.

Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.