Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tartu Ülikooli teadlased muudavad koos ettevõttega GScan turvakontrolli kiiremaks ja ohutumaks (2021-01-28 08:19:38)
 
Gscani liikmed ja müüontomograafi laboriprototüüp: (vasakult)
Madis Kiisk, Hannes Plinte, Andi Hektor ja Märt Mägi.
Autor/allikas: Airika Harrik, ERR

Tartu Ülikooli (TÜ) teadlased ja iduettevõte GScan OÜ said Euroopa Komisjonilt 7,5 miljonit eurot, et luua koostöös rahvusvaheliste partneritega maailma esimene suuremõõtmeline kosmilisel kiirgusel töötava tomograafi prototüüp. Seade võimaldab piirivalve-, tolli-ja õiguskaitseasutustel tuvastada turvakontrolli käigus veokites ja merekonteinerites paikneda võivaid ebaseaduslikke kaupu ohutult ja kiiresti.

TÜ ioniseeriva kiirguse füüsika kaasprofessori ja GScani kaasasutaja Madis Kiisa sõnul puudub praegu tehnoloogia, mis oleks suure kaubakoguse skaneerimiseks piisavalt odav ja kiire. Nii Euroopa Liidus kui ka rahvusvahelises kaubanduses laiemalt jõutakse seepärast skaneerida vaid mõni protsent kaubast. TÜ ja GScan pakuvad sellele murele lahendust.

Looduslik kiirgus toob tollikontrolli murrangu

Praegu kasutatakse sadamates ja lennujaamades pagasi skaneerimiseks röntgenkiirgusel töötavaid seadmeid. Röntgenkiirgusel on aga kahjulik mõju läheduses viibivatele inimestele, selle kasutamine nõuab eriväljaõpet ja -luba. TÜ ja GScani koostöös loodud tehnoloogia kasutab keelatud kaupade leidmiseks ohutut kiirgust, mis on looduslik ja läbistab meid iga päev.

Nimelt jõuab maapinnale pidevalt kosmilise päritoluga kiirgust, mis on oma olemuselt suure energiaga osakeste voog. Kiirguses on oluline roll müüonitel, mis suudavad tungida suisa mitme kilomeetri sügavusele maapinda. Erinevaid aineid läbides osa müüonitest hajub. Hajumise tugevus sõltub aine elemendilisest koostisest, mille tõttu saabki müüonkiirgusega eristada kehasid selle järgi, millest need koosnevad.

Tehnoloogia arendamiseks saadi toetust Euroopa Komisjoni programmist "Horisont 2020", mille abil toetatakse ühiskonna turvalisust suurendava tehnoloogia arendust. GScan OÜ esindaja Andi Hektor avaldas lootust, et projekt aitab Eestis valmival tehnoloogial murda ka maailmaturule. "Mul on hea meel, et oleme läbinud esimese osa väga keerulisest teekonnast ning saanud luua piiratud rahalistest vahenditest hoolimata unikaalsed algoritmid, laboriprototüübi ja tarkvara," rääkis Hektor.

Esimene suuremõõtmeline prototüüp valmib nelja aastaga

Projekti partner on Eesti Maksu- ja Tolliamet, mille tolliosakonna välispiiri valdkonnajuhi Ants Kutti sõnul võimaldaks arendatav tehnoloogia muuta tulevikus tollikontrolli märksa kiiremaks ja tõhusamaks. "See on maailma kõige uuenduslikum arendusprojekt tollikontrolli tehnika valdkonnas viimase kümnendi jooksul," ütles Kutti.

Koostööprojekt SilentBorder, mille käigus looduslikul kiirgusel töötavat tomograafi arendatakse, ühendab partneritena teadusasutusi, ettevõtteid ja avaliku sektori asutusi meilt ja mujalt. GScan OÜ ja Tartu Ülikooli kõrval aitavad prototüüpi valmistada Itaalia erielektroonikatootja CAEN, Saksamaa kosmosetehnoloogia agentuur DLR, rahvusvaheline konsultatsiooniettevõte SGS, Leuveni Katoliku Ülikool Belgiast, Sheffieldi Ülikool Suurbritanniast ning Eesti, Soome ja Türgi tolliametid. Projektitaotlust aitas koostada Invent Baltics OÜ. Projekt lõpeb 2025. aasta aprillis, mil esimest täismõõdus prototüüpi on tegelikes tingimustes katsetatud ja see on töövalmis.

Lähemat teavet leiab GScan OÜ veebilehelt, kus on arendatava tomograafi tööd näitlikustavad videod.



Allikas: Tartu Ülikooli pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.