Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tuulekaera vältimiseks külva sertifitseeritud seemet (2021-05-04 08:09:25)

Tuulekaera tõrjes kasuta külviks sertifitseeritud seemet, millega väldid võimalikku tuulekaera levikut külviseemnega ja lood tingimused hea saagi saamiseks.

"Sertifitseeritud seemne kasutamine on oluline meetod tuulekaera tõrjeks, sest külviseeme on üks eeldustest, millega lood tingimused hea saagi saamiseks," nõustab Põllumajandus- ja Toiduameti mahepõllumajanduse ja seemne osakonna nõunik Virve Straume ja lisab, et sertifitseeritud seemne kvaliteeti kinnitab seemnepakendil olev etikett.

Niisamuti on Straume sõnul tuulekarja tõrjeks vajalik ka igal aastal põlde monitoorida."Kõige kergemini avastad tuulekaera, kui vaatad põldu vastu valgust, kuid vaata üle ka põllu- ja kraaviservad, kaitseribad, teeääred, elektriliini alused ja põllutöömasinate liikumise teed," märgib ta.

Tuulekaera leiu korral tasub läbi käia kogu lähipiirkond, sest see kasvab sageli pesakondadena. "Kitkuge tuulekaerataimed põllult välja koos juurtega, pange kotti, viige põllult ära ja hävitage," jätkab nõunik.

Vajalik on veel paika panna viljavaheldus ehk erinevate kasvatatavate taimeliikide järgnevus selliselt, mis takistaks tuulekaera levikut (heintaimed, talivili, raps, rüps jne). "Loobuge kaera kasvatamisest tuulekaeraga saastunud põllul, sest tuulekaera on kaerast raske avastada ja keemilist tõrjet ei ole võimalik teha."

"Hea võte on kõrrekoorimine ja kevadine külvieelne harimine, et meelitada tuulekaer idanema ning siis hävitada," räägib Straume, lisades, et liikudes masinatega ühelt põllult teisele, tasub puhastada masinad ja põllutööriistad nende külge jäänud mullast. See hoiab ära tuulekaeraseemnete sattumise ühelt põllult teisele.

Tuulekaera tõrje tuleb läbi mõelda ja paika panna iga saastunud põllu kohta eraldi. Kui ühel aastal jätta tõrje tegemata, siis järgmisel suvel on olukord mitu korda hullem. Tuulekaera tõrjes on seega oluline peatada uute tuulekaeraseemnete varisemine põllule.

Rakendades oskuslikult keemilist ja agrotehnilist tõrjet, hakkab tuulekaeraga saastatus põllul vähenema.

Lisainfo

Maakasutajal, kelle põllul esineb tuulekaera, on maaelu ja põllumajandusturu korraldamise seaduse järgi kohustus tuulekaera levikut piirata.

Tuulekaeraga saastunud alad on nähtavad Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ameti (PRIA) põllumassiivide veebikaardil (abiinfo kiht).

Tuulekaera tõrjeks sobivad keemilised tõrjevahendid on leitavad Põllumajandus- ja Toiduameti veebilehelt https://pta.agri.ee.

Aita kaasa ja teavita põldudest, kus lokkab tuulekaer e-posti aadressiltuulekaer@pta.agri.ee.



Allikas: Põllumajandus- ja Toiduameti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.