Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Metsanduse arengukava tööversiooni peaeesmärk on tagada Eesti metsanduse kestlikkus (2021-06-01 08:34:26)

Metsanduse arengukava juhtkogu tutvustas avalikkusele seni tehtud tööd, millele ootab tagasisidet.

Arengukava peaeesmärk on, et Eesti metsandus oleks kestlik. Selle saavutamine on kirjeldatud kolme alaeesmärgi kaudu:

  • Metsandus arvestab kliimamuutuste ning metsade elurikkuse seisundiga

  • Metsasektor on majanduslikult konkurentsivõimeline

  • Metsandus on kaasav ning arvestab sotsiaalsete ja kultuuriliste väärtustega

"Hetkeolukorra analüüs näitab, et meil on vajadus tervikliku plaani järele, et metsamaad saaks ühiskonnale vajalike hüvede tagamiseks kasutada parimal moel," ütles keskkonnaminister Tõnis Mölder MAK2030 iseloomustades. "On oluline, et me leiaksime tasakaalustatud ning riigi ja huvirühmade huve arvestavad lahendused. Need ei pea olema ilmtingimata kompromissid, kus keegi võidab ja keegi kaotab, meil on vaja sünergiat metsanduse eri tahkude vahel viisil, mis võimaldab suurendada meie metsade kõiki väärtuseid ja hüvesid üheaegselt."

Elurikkuse hoidmise nimel on vaja jätkuvalt tähelepanu pöörata sellele, et kaitse oleks tõhus ning metsaelupaikade kvaliteet ja seisund paraneks, pikas perspektiivis on oluline, et metsaökosüsteemi võrgustik toimiks terviklikuna. Ruumi planeerimises peavad inimesed saama praegusest parema võimaluse kaasa rääkimiseks oma elukeskkonna kujundamisel. Kliimamuutuste seisukohast on väga oluline, et meie metsad oleksid heas tervislikus seisundis ja vastupidavad. Oluline on edendada ja toetada meetmeid, mis aitavad meil liikuda suunas, kus iga tihumeeter metsast saadud puit leiab parima võimaliku kasutuse. Traditsioonilise puidukasutuse kõrval on oluline otsida võimalusi ka metsa teiste ökosüsteemiteenuste paremaks kasutamiseks ja turundamiseks.

Teadlaste esindaja juhtkogus, EMÜ professor Rein Drenkhan rääkis kava tutvustades, et arengukava kirjeldab ühelt poolt praegust olukorda ning teiselt poolt võimalikke suundi ja valikuid, mida on võimalik teha uuel arengukavaga perioodil. "Senisest rohkem rõhku tuleb pöörata metsakasvatuslikele tegevustele - uuendamine ja hooldamine ning propageerida ja selgitada erinevaid raieviise," üles Drenkhan.

Võimalikud raiemahud järgmiseks arengukava perioodiks on arutlusel järgmisel juhtkogu kohtumisel. "Võrreldes praeguse perioodi optimaalse keskmisega, milleks on 12-15 miljonit tihumeetrit aastas, raiemahud vähenevad," kinnitas keskkonnaminister Tõnis Mölder. "Meie eesmärk on liikuda samm sammult ühtlasema metsakasutuse suunas."

MAK2030 kavand on leitav SIIT

Juhtkogu ootab tagasisidet 10. juuniks, et arutada saadud ettepanekuid oma 16. juuni arutelul.



Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.