Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Retk Saaremaale. Läbi Sõrvemaa Sääre tippu (2021-09-01 08:57:27)

Laupäeval, 04.09.2021

Sõidame läbi Sõrvemaa, st läbi Sõrve poolsaare kuni Säär tippu välja. Sinna, kus on Eestimaa algus Atlandi ookeanilt tulles. Sõrvemaale jõuame üle Salme jõe, mis on viikingiajast kuulsa Salme väina osa. Selle piirkonnaga on seotud mitmed olulised ajaloosündmused, mis kõditavad saarlaste-eestlaste uhkust. Sääre tipu poole liigume mööda rannamaanteed piki poolsaare läänekallast. Kaugatuma pangal ja Lõo suurel alvaril saame nautida meremaastike kutsuvat avarust ja meretuule salapära. Lõo külas oleme oodatud perekond Sepp´a käsitöö- ja loometalus. Osta saab erinevate loomade villast tervisetooteid, lõnga. Edasi sõidame mööda looklevat rannamaanteed läbi Lääne-Sörve põliste külade - Lõupõllu, Kaunispe, Jämaja, Ohessare, Türju, Tammuna kuni Sääre tipus meri vastu tuleb. Ühte osa sellest maanteest kutsutakse väga kurvelise ja üles-alla kulgeva tee tõttu Sörvemaa šveitsiks. Sääre tuletorn ja külaliskeskus on avatud. Tuletorni tipust võib näha ülemere paistvat Kuramaad. Kui ilm lubab, saame lainepiiri klibuvallil otsida merevaiku ja auguga kive. Mere poolt uuristatud auguga kivi õnnelikud leidjad saavad soovida täituvaid unistusi. Tagasi sõidame piki idakallast nn postimaanteel. Näeme ja kuuleme Sörvemaa maastikuga ja ajalooga seotud lugusid, sh suure armastuse lood. Pikem peatus tuleb Ansekülas, kus meid oodatakse Anseküla seltsimajas kuuma limbusupiga (klimbisupp). Köhu saab kenasti täis süüa! Edasi Kuressaare poole sõites teeme Salmel lühikese peatuse ja uurime veel mõistatuslikku aastast ca 750 pärinevat laevmatust, mille leiud on pannud Euroopa arheoloogid üllatusest kihama. Kui reisiseltskonnal aega ja huvi on, siis jõuame lühidalt peatuda ja vaadata Kuressaare uuendatud kesklinna ning juua tass kohvi-teed.

Retke juhib Sõrve põliselanik ja looduskaitsja Leo Filippov.

Buss väljub Rahvusraamatukogu eest kell 7.50 . Tagasi Tallinnas kell 21.50

Sõidu hind koos praamipiletite,klimbisupi ja külastustega 40 eurot, kooliõpilastele 25 eurot Lisatasu eest soovijatel võimalus külastada Sääre tuletorni.

Palume registreerida e-posti teel retked@looduseomnibuss.ee. Vajalik täpne nimeline registreerimine, palun lisada telefoninumbri, saadame kinnituse ja arve. Info telefonil 5647 6297 Jaan Riis.

Plaanide muutudes palume sellest kohe teada anda, et saaksime vabanenud kohad huvilistele edasi anda. Bussisõidul kanname maske.

PALUME REGISTREERIDA ENNAST JUHUL KUI OLETE OMA SÕIDUSOOVIS KINDEL!

Looduse Omnibussi ettevõtmisi toetab Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Jälgime nii bussisõidul kui retkel ohutusreegleid ja Terviseameti nõudeid ning soovitusi.



Allikas: Looduse Omnibussi teade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.