Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Riigikogu maaelukomisjon: kriisis on tähtis tagada põllumajanduse jätkusuutlikkus (2022-03-15 08:36:14)


Riigikogu maaelukomisjon kohtus 14.03.2022 istungil Eesti põllumeeste ja talupidajate esindajatega, et arutada Venemaa Ukraina-vastase agressiooni mõjusid põllumajandusele, ning rõhutas, et tuleb tagada põllumajanduse jätkusuutlikkus ja toidujulgeolek.

Komisjoni esimees Tarmo Tamm ütles, et põllumajandus on koroona- ja energiakriisi ning Ukraina-vastase agressiooni tõttu väga keerulises olukorras. „Tuleb mõelda probleemide peale, mis võivad ees oodata, et neid ennetada ja ettevaatavalt lahendused leida,“ sõnas Tamm. „Põllumeeste jaoks on sisendihinnad hüppeliselt tõusnud ja olulised tarneahelad katkenud. Väga oluline on leida lahendus, kuidas tarneid tulevikus tagada. See on väga vastutusrikas periood ka Eestile – peame olema kindlad, et põllumajandus on jätkusuutlik ja toidujulgeolek tagatud, ning vaatama, mida saab selle eesmärgi nimel teha riik.“

Komisjoni liige Ivari Padar lausus, et usutavasti on kriisi tõttu tarvis põllumajanduses ümberkorraldusi teha ja oma sõltumatust suurendada. „Tasa ja targu tuleb hakata ühise põllumajanduspoliitika strateegiakava ümber vaatama,“ lausus Padar. Ta lisas, et toidujulgeoleku küsimus on vaja tõsta ka ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni tasemel, kuna kriisiolukorra tõttu on tähtis arutada ka globaalset toidujulgeolekut.

Istungil toodi välja, et paljude toodete hinnad tõusid juba enne sõda ja agressioon Ukrainas on põhjustanud veelgi kiiremat hinnatõusu. Enim on mõjutatud väetise ja sööda hind. Märgiti, et arvestades praegust väetiste kõrget hinda ja kättesaadavuse probleeme, on oodata väetiste kasutamise vähenemist. Osutati, et katkenud tarneahelatele tuleb leida uued alternatiivid, mis tähendab tõenäoliselt veelgi kõrgemaid hindu.

Istungil osalesid Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus ning Eestimaa Talupidajate Keskliidu juhatuse liige Kerli Ats.

Allikas: Riigikogu pressiteade, Maaelukomisjon


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID