Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Nabala-Tuhala looduskaitseala saab esimese kaitsekorralduskava (2022-04-21 08:06:01)


Tuhala Nõiakaev. Foto autor: Riina Kotter

Kavaga määrab Keskkonnaamet järgmise kümne aasta tegevused ala loodusväärtuste säilitamiseks, taastamiseks ja tutvustamiseks. Kava tööversioonile ootab amet ettepanekuid ja arvamusi 1. maini 2022.

Nabala-Tuhala looduskaitseala asub Harjumaal Kiili, Saku ja Kose valdades ning Raplamaal Kohila vallas. Kaitsekorralduskava loomine on vajalik selleks, et määrata loodusväärtuste kaitsmiseks mõõdetavad eesmärgid ja tegevused, mille toel väärtusi säilitada, taastada ja tutvustada.

"Kaitsekorralduskavaga ala kaitsekord ei muutu. Küll aga annab valmiv kava muu hulgas ülevaate kaitseala kaitsekorrast, eesmärkidest, maakasutusest, huvigruppidest, uuringutest ja riiklikust seirest. Eesmärkide elluviimiseks koostame kavale ka tegevusplaani, mille toel ala väärtusi säilitada, taastada ja tutvustada. Kõik alaga seotud maaomanikud, kohalikud elanikud, ettevõtjaid ja teised huvilised on väga teretulnud kavale sõna sekka ütlema," sõnas Keskkonnaameti looduskaitse planeerimise vanemspetsialist Kristi Pai.

Tutvu kaitsekorralduskava tööversiooniga Keskkonnaameti kodulehel.

Nabala-Tuhala looduskaitseala kujutab endas väärtuslikku looduskompleksi, mis hõlmab nii ulatuslikule karstialale jäävaid soo- ja metsaelupaiku kui ka kaitsealuste ja ohustatud liikide elupaiku. Kaitseala eesmärk on kaitsta allikaid, allikalisi alasid ja karstivorme, sealhulgas maa-aluseid jõgesid ja unikaalse Tuhala Nõiakaevuga karstipiirkonna veerežiimi. Samuti kaitstakse alal soo-ja metsaökosüsteemi, elustiku mitmekesisust ning ohustatud ja kaitsealuseid liike.

Keskkonnaameti vanemspetsialisti kinnitusel pakub Nabala piirkond elupaiku teiste seas väga haruldastele kaitsealustele linnuliikidele nagu must-toonekurg, väike-konnakotkas ja rohunepp. "Nende elupaigad on seotud looduslike vanade metsade, jõgede-ojade ja märgade niitudega. Tänu ala metsastumisele on sinna elama asunud ka hulk teisi linnuliike, näiteks rähnid, väike-kärbsenäpp ja laanepüü," lisas Kristi Pai.

Kaitsealal plaanitud olulisimad tegevused on seotud loodusliku veerežiimi taastamisega Natura aladel, aga ka pärandniitude taastamise ja hooldamise ning liigikaitseliste hooldustöödega. Alale on plaanis paigaldada ka infotahvleid ja viitasid ning hooldada olemasolevaid matkaradu. Ühtlasi on plaan parandada kaitseala tuntuima objekti ehk Tuhala Nõiakaevu piirkonna külastustaristut.

Ettepanekuid kaitsekorralduskava tööversioonile ootab Keskkonnaamet e-aadressile info@keskkonnaamet.ee 1. maini 2022. Seejärel on maaomanikud, kohalikud elanikud, ettevõtjad ja kõik teised huvilised oodatud 5. mail 2022 kell 15 kaasamiskoosolekule veebikeskkonnas Microsoft Teams. Seal tutvustatakse kava tööversiooni ja kuulatakse lisaettepanekuid kaitsekorralduslikele tegevustele.

Nabala-Tuhala looduskaitseala kaitsekorralduskava aastateks 2023-2032 tööversiooni tegi OÜ Consultare Keskkonnaameti tellimusel. Selles on kirjeldatud ala loodusväärtused, mis on ala kaitse-eesmärgid ning nende mõjutegurid ja kaitsmise abinõud. Samuti lisatakse kavasse tabel tegevustega, mis aitavad väärtusi säilitada, taastada ja tutvustada.

· Looduskaitseala lõunaosas paiknevad Rahaaugu, Tammiku ja Tuhala loodusalad, mis kuuluvad üleeuroopalisse kaitsealade võrgustikku Natura 2000.

· Osa Nabala-Tuhala looduskaitseala territooriumist on olnud kaitse all juba 1989. aastast, mil moodustati Tuhala hüdroloogiline kaitseala. Praegustes piirides Nabala-Tuhala looduskaitseala moodustati 2014. aasta novembris Tuhala maastikukaitsealast, Tammiku looduskaitsealast, Rahaaugu hoiualast ning Angerja must-toonekure püsielupaigast - teadaolevaid loodusväärtusi ning neid mõjutavaid tegureid arvestades laiendati seni kaitse all olnud ala ning moodustati terviklik 4628,7 ha suurune kaitseala.

· Nabala-Tuhala looduskaitsealaga saab nüüdsest tutvuda ka kaitsealade veebilehel.



Allikas: Keskkonnaameti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.