Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti põllumajandus- ja toidutootjate uudiskiri/ ilmunud 8. juunil 2022 (2022-06-09 09:35:23)

Eesti põllumajandus- ja toidutootjate uudiskiri

Noortalunik, kes mõtleb suurelt


Keset kõige kiiremat tööaega on maasikakasvataja Ranet Roositalu tulnud Tallinna lasteaedadele tasuta jagama maasikataimi. Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja kontori parklas ootab juba seltskond lasteaednikke Joosepi talu kirjadega kaubiku saabumist.

Kiirelt jagatakse nimekirja alusel kohaletulnutele maasikataimedega komplekteeritud paberkotid välja. Igas kotis on 50 frigotaime koos ilmastikukindla istutamisjuhendiga. Ikka selleks, et maasikataime juurepuhmakad saaksid mulda õige istutusvahe ja sügavusega.

Noor taluperemees Roositalu ütles kaubiku uksi avades, et tänased taimed näevad tavapärasest erinevad välja. "Need on paljasjuursed frigo maasikataimed, mis on Hollandis ette kasvatatud. Nende kasvuprotsess on ajutiselt peatatud, sest taimi hoitakse -1,5 või-2 kraadi juures. Nende fenomen ongi selles, et kevadel istutad maha ja 40. või 60. päeva pärast saad juba saagi - see ei ole nii nagu vanasti, et sügisel istutad taimed ära ja ootad talv läbi, et saada suvel saaki," rääkis Roositalu kohaletulnutele. "Kevadel istutad ja samal suvel saad saagi," lisas ta üllatunud kuulajatele kinnituseks.

Head väljavaated

Küsimusele, milline tuleb tänavune maasikasaak ütles Roositalu, et just eelmisel päeval käis ta konsulendiga põllul olukorda vaatlemas. "Nägime, et maasikaõied on suured ja neid on hästi palju, seega eeldan ja loodan, et tuleb väga hea saak. Saagi valmimiseni peaks veel minema kaks- või kaks-pool nädalat, siis on eesti maasikas täielikult valmis. Kuigi ma tean, et mõnel eesti kasvatajal on vähesel määral ja kiletunnelites kasvanud taimedelt saadud saak juba valminud."
Loe rohkem EPKK
kodulehelt.


Põllumajanduskoda valis uue nõukogu

2. juunil valis Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda (EPKK) uue 12-liikmelise nõukogu, kelle seast lähiajal valitakse uus nõukogu esimees ja kolm aseesimeest. Samuti valiti koja põllumajanduse, maamajanduse, töötleva tööstuse ja metsanduse gruppidele juhatuse liikmed.

Koja suurim põllumajandusgrupp valis nõukogusse kuus esindajat: nõukogus jätkavad Tanel-Taavi Bulitko (Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu), Jaak Läänemets (Avispeamees OÜ), Jaanus Marrandi (OÜ Estonia) ja Margus Muld (Agrone OÜ) ning uute liikmetena lisandusid Vallo Seera (Eesti Lamba- ja Kitsekasvatajate Liit) ja Olav Kreen (Rabaveere talu). Põllumajanduse grupi esimeheks valiti tagasi Tanel-Taavi Bulitko.

Tanel-Taavi Bulitko ütles, et kahe viimase aasta läbiv teema põllumajandussektori jaoks on olnud Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika (ÜPP) strateegiakava 2023-2027 ettevalmistamine. "Põllumajandus-Kaubanduskojal on sektori vajadusi arvestava põllumajanduspoliitika kujundamisel kanda äärmiselt suur roll. Koja uue nõukogu fookuses on lisaks ühisele põllumajanduspoliitikale kindlasti ka roheteema ja toidujulgeolek. Kindlasti on põhiküsimuseks, et põllumajandustootmine Eestis ei väheneks, et selle kõik tootmisvaldkonnad püsiksid ja kasvaksid," lausus Bulitko.

Loe edasi EPKK kodulehelt.



Igale lapsele oma maasikas!

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda jagab täna, 7. juunil neljakümnele Tallinna lasteaiale tasuta kokku 5000 maasikataime, et väikesed aiapidajad saaksid juba sellel suvel omakasvatatud marju peenralt süüa.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus ütles, et kui Joosepi talu noorperemees helistas ja pakkus lasteaedade jaoks tasuta maasikataimi, ei mõelnud ta kaua. "Anname lasteaialastele võimaluse enda peenralt saada suvist marjasaaki. Ühtlasi õpetab see lapsi hoolitsema taimede eest ja mine tea ehk väikesed aednikud mõjutavad läbi selle tegevuse oma vanemaid ning järgmine aasta on mõnes koduaias endal maasika- või köögiviljapeenar olemas," muheles Sõrmus.

Eelmisel aastal "Aasta põllumees 2021" valimisel rahva lemmikuks valitud Ranet Roositalu sõnul jäi Joosepi talul istandiku rajamisest maasika frigotaimi üle ja nii sündiski otsus, taimed ära kinkida erinevatele lasteaedadele.
Loe pikemalt EPKK
kodulehelt.



Koja konverentsid ja seminarid
14.06 - EPKK infopäev "Ühistegevuse võimalused ja vajadused: head praktikad ja edulood"
28.07 - EPKK infopäev "Tooraine mõju lõpptootele piimatootmises, Saaremaa"
13.09 - EPKK infopäev "Trendid toidutootmises"
16.09 - EPKK infopäev "Kvaliteetse liha tootmine alates lihaveiste söötmisest ja aretusest"
22.09 - Infopäev ettevõtte külastusega "Kuidas haarata noori maaettevõtjaid ühistusse?"
23.09 - EPKK infopäev "Toidualase teabe esitamine"
29.09 - EPKK infopäev "Toiduraiskamise vähendamine ja toidu annetamine"
27.10 - EPKK infopäev "Ühistegevuse võimalused ja vajadused: head praktikad ja edulood"
10.11 - EPKK LIHAFOORUM 2022
11.11 - EPKK Lamba- ja kitsekasvatajate konverents

 

Allikas: EPKK uudiskiri


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.