Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Mereteaduse konverentsil räägitakse Eesti mereuuringute hetkeseisust ja arengusuundadest (2022-10-12 08:37:01)


Tartu Ülikooli mereinstituudi teadlaste üks ülesanne on seirata rannikumere elustiku muutusi. Foto autor on Kaire Kaljurand.

14. oktoobril toimub Tallinnas konverents "Eesti mereteadus 2022", kus antakse ülevaade Eesti mereteaduse hetkeseisust ja huvitavamatest päevakajalistest uurimissuundadest. Konverentsiga tähistatakse Tartu Ülikooli Eesti mereinstituudi 30. aastapäeva.

Kasvav huvi merealadel majandamise vastu on suurendanud vajadust koguda merekeskkonna kohta mitmekesist ja kvaliteetset teadusinfot. Tartu Ülikooli Eesti mereinstituudi juhi Markus Vetemaa sõnul on mereuuringud nii Läänemere kui ka kogu maailmamere kestlikuks kasutamiseks väga olulised.

"Teadlaste kogutav ja analüüsitav info on kohati kriitilise tähtsusega, sest näiteks massiivsete merre rajatavate ehitistega -tuuleparkide, torujuhtmete ja sadamakaidega - mõjutatakse looduskeskkonda pikaks ajaks. Seega on alati vaja leida kõige ohutumad stsenaariumid. Mere loodusvarad, eelkõige kalavarud, on elatusallikateks paljudele inimestele, mistõttu tähendab optimaalne ressursikasutus ka rahalist võitu. Eesti mereteadlaste töö aitab seejuures tasakaalupunkti leida nii kohalikul kui ka rahvusvahelisel tasemel," ütles Vetemaa.

Mereuuringud on Eestis üks kiiremini arenevaid teadusvaldkondi: kasvab nii teadusprojektide kui ka -publikatsioonide arv ja hoogustub rahvusvaheline koostöö. Teadusuuringute tegemise kõrval räägivad mereteadlased üha enam kaasa ka merealade käekäiku suunavates otsustuskogudes.

Konverentsil saavad sõna teadlased peamistest Eestis mereuuringutega tegelevatest instituutidest ja töörühmadest. Käsitletav teemadering puudutab merealade seiret, mereelustikku ja-keskkonda, majandamisvõimalusi, kliimamuutuste mõju ning merekeskkonnas toimuvate muutuste modelleerimist.

Tartu Ülikooli Eesti mereinstituut on suurim ja kõige laiema uurimisvaldkonnaga mereuuringuid tegev asutus Eestis. Instituut asub Tallinnas, selle allüksused on Tartus ja Pärnus ning välibaasid mitmel pool mujal Eestis. Mereinstituut teeb merebioloogiliste ja -füüsikaliste alusuuringute kõrval ka riiklikku merekeskkonna seiret ning uuringuid kalavarude hindamiseks ja säästlikuks majandamiseks.

Päevakava on konverentsi veebilehel. Ettekanded toimuvad eesti ja inglise keeles ning neid saab jälgida ka aadressil https://worksup.com/app#id=MERETEADUS2022.

 

Allikas: Tartu Ülikooli uudised


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.