Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tartu Ülikool jätkab tõusu maailma tippülikoolide seas (2022-10-13 08:44:26)

Maailma mainekaimaks peetavat ülikoolide edetabelit koostav Briti ajakiri Times Higher Education (THE) avalikustas täna maailma ülikoolide uue pingerea. Tartu Ülikool on esimest korda jõudnud 250 parima sekka.

THE edetabeli tänavune väljaanne on seni avaldatuist mahukaim ja mitmekesiseim, hõlmates 1799 ülikooli maailma 104 riigist ja piirkonnast. Esikohta hoiab juba seitsmendat aastat järjest Oxfordi Ülikool, teisel kohal on Harvardi Ülikool ning kolmandat jagavad Cambridge'i Ülikool ja Stanfordi Ülikool. Esikümnes on lisaks kolmele Briti ülikoolile seitse Ameerika Ühendriikide ülikooli. Esisajas on esindatud 15 riigi ülikoolid.

Tartu Ülikool on THE edetabelis esindatud alates 2011. aastast. Viimasel kahel aastal oli ta kohtadel 251-300, kuid sel aastal kerkis kohavahemikku 201-250. Tartu Ülikooli partnerülikoolidest on kõrgeimal kohal Tsinghua Ülikool (16. koht) ja Toronto Ülikool (18.), meie Euroopa partneritest on Leuveni Katoliku Ülikool 42. ja Groningeni Ülikool 75. kohal. Eestist on tabelis veel kaks ülikooli: Tallinna Tehnikaülikool (vahemikus 601-800) ja Tallinna Ülikool (vahemikus 1001-1200).

Rektor Toomas Asseri sõnul kinnitab kõrge edetabelikoht Tartu Ülikooli akadeemilise kogukonna väga head taset ja meie seatud eesmärkide asjakohasust. See, et Eesti rahvusülikooli teadustöö ja kõrgharidus on maailma tippülikoolidega võrreldaval tasemel, on Asseri sõnul väärtus kogu Eesti jaoks. "Kuigi teaduse tegemine ja üliõpilaste õpetamine läheb praeguses keerulises maailmas aina kallimaks ning kõrghariduse rahastus pole kiita, pingutame ka edaspidi selle nimel, et püsida maailma ülikoolide paremikus," ütles Asser.

Läbi aastate on Tartu Ülikooli trumbiks olnud publikatsioonide viidatavus (viitamiste arv artikli kohta), mis on THE edetabelis tähtis tulemusnäitaja (osakaal 30% üldhindest). Värskes edetabelis kuulub Tartu Ülikoolile selle näitaja arvestuses maailma ülikoolide seas 115. koht.

Alates 2004. aastast avaldatavas edetabelis kõrvutatakse maailma teadusülikoole kõigi peamiste tegevusalade alusel. Pingerida koostades võtab THE arvesse 13 tulemusnäitajat, mis on koondatud viide rühma: õpikeskkond (30% üldhindest), teadus (30%), teadustulemuste mõjukus (30%), rahvusvahelisus (7,5%) ja tulu ettevõtetega sõlmitud lepingutest (2,5%).

Edetabeli koostamise metoodikaga on võimalik lähemalt tutvuda THE kodulehel.


Allikas: Tartu Ülikooli uudised


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.