Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti põllumajandus- ja toidutootjate uudiskiri / oktoober 2022 (2022-10-19 08:43:04)


Eesti põllumajandus- ja toidutootjate uudiskiri

Toidutootjad otsivad Pariisi messil ekspordipartnereid

Pariisis algas laupäeval ülemaailmne toidumess SIAL Paris, mis kestab 19. oktoobrini. Kuna 2020. aastal jäi Pariisi mess Covid-19 pandeemia tõttu vahele, on tänavune mess pikalt oodatud kohtumine. Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda korraldas Eesti toidutootjate ühise osalemise messil. Koja kaudu osaleb messil 15 Eesti ettevõtet.

SIAL Paris tutvustab end kui viiepäevast toidutootjate inspiratsiooniallikat, mis võimaldab avastada toiduainetööstuse trende ja uuendusi. Messi raames toimuvad erinevad üritused, innovatsioonivõistlus ning toodete esitlused, tutvustatakse uusi toidutootmistehnoloogiaid ning toidutootmise start-up-e. SIAL Talks raames räägitakse nii jätkusuutlikust toidutootmisest, digitaliseerimisest, tarbimistrendidest tulevikus kui paljust muust toiduga seotud aktuaalsetest teemadest.

Käesoleval aastal on Eesti ettevõtete stendid esindatud liha-,piima-, gurmee-, mahe-, joogi- ja kondiitritoodete hallides. Oma toodangut tutvustavad maailmale 15 toidutootjat:
Artisan Honey OÜ, Nõo Lihatööstus OÜ, Linnamäe Lihatööstus AS, Farmi Piimatööstus AS, Solbritt AS, Saaremaa DeliFood OÜ, Balsnack International Holding AS, Eesti Sai OÜ, Eesti Pagar AS, Saku Õlletehas AS, A. Le Coq AS, Salvest AS, Lojal OÜ, Puljong OÜ, Laava Tech OÜ
.

Jane Bitter
, Solbritt AS-i ekspordijuht rääkis, et neil on üle 80-aastase kogemusega tehas Raplas, kus toodetakse ELi nõuetele vastavaid imikute piimasegusid, mida müüakse üle maailma. Ettevõtte suuremateks turgudeks on näiteks Vietnam, Kambodža ja Iraak. SIALi rahvusvaheline mess on hea platvorm kohtuda potentsiaalsete klientidega ning maailmale tutvustada

piimasegusid, mille tootmisel on kasutatud vaid Euroopast pärit kõrgekvaliteetseid tooraineid, kaasaegset tehnoloogiat ning ranget kvaliteedikontrolli.

Farmi Piimatööstus AS-i ekspordijuht
Risto Müürsepp
sõnas, et kuigi SIALil tutvustatakse ka ettevõtte klassikalisi piimatooteid, otsitakse sel aastal suuremat turgu ettevõtte poolt pakutavale taimsele toodangule. Inimesed eelistavad üha rohkem tarbida taimset toitu ning SIALi rahvusvaheline mess võimaldab leida uusi ekspordipartnereid.

Riin ja Allan Liht
, kes toodavad mahedat maitsemett MöM Metsik Ökomesi brändi all, rääkisid, kuidas nende soov on rikastada inimeste toidulauda. Maitsemesi sobib nii pannkoogile, hommikupudrusse, smuutidesse, jogurtisse, lihtsalt magusaks ampsuks, aga ka marinaadina küpsetamiseks. SIAL on Lojal OÜ jaoks oluline kanal eksportturgude leidmisel mahemeele ning oma uuendusliku ökotoote tutvustamisel. Eesti on tugev maheriik ning seda tugevust tuleb rohkem rahvusvaheliselt tutvustada.

Rohkem lugeda saab EPKK kodulehel.

Swedbank: põllumajanduses on järgmisel aastal riskid veel suuremad

Kui selle aasta põllusaagikusega võib suuresti rahul olla ja piimahindade tõus on sektorile hästi mõjunud, siis suurimat ohumärki näeb Swedbank Eesti põllumajandussektori juht Brit Padjus järgmises aastas. Põllule pandav väetis on juba tublisti kallim ning euribori tõus suurendab laenu- ja liisingukoormust veelgi -need faktorid seavad sektori järgneval perioodil suure surve alla.

Põllumajanduse Aastanäituse teisel päeval keskenduti finantsvahendite paremale juhtimisele ja otsiti võimalusi energiakriisi ja sisendhindade tõusuga toimetulekuks. "Kui vaadata põllumajandussektorit, siis võib öelda, et aasta oli tegelikult hea- nii viljasaagi mõttes kui ka piima kokkuostuhindasid vaadates. Sisendhinnad on küll tõusnud, kuid aastaga kokkuvõttes võib rahule jääda," ütles Swedbank Eesti põllumajandussektori juht Brit Padjus.

"See on väga hea algus järgmisele aastale, kus riskid on oluliselt suuremad kui sellel aastal. Päris paljudel põllumeestel olid väetised, mis põllule tänavu pandi, varasemalt suhteliselt soodsa hinnaga valmis ostetud. Need kliendid, kes on vähem likviidsemad, need põllumehed muidugi ostavad alati oma väetisekogused viimasel hetkel ja nende riskid olid suuremad juba sellel aastal. Järgmiseks aastaks varutud väetised on aga ostetud juba kõrge hinnaga. Kui järgmine aasta midagi kehvasti läheb, kas ilmastikutingimuste tõttu või muul põhjusel, on kahju palju suurem ja riskid on kõrgemad," selgitas ta.

Suur laenukoormus

Padjus ütles, et kui vaadata kaheksale aastale tagasi, mil ta on olnud panga poolelt põllumajandussektoris toimuvaga seotud, siis praegust aega ta kriisiks veel ei nimetaks.

"Kriis oli 2016. aastal, kus piimahind oli ülimadal ja põud saagikust tugevalt mõjutas - see oli tõsiselt raske olukord. Viimased aastad on olnud stabiilsed, kui vaadata ettevõtete finantsseise. Tunnustan põllumehi, kes on suutnud ka väga keerulistes olukordades hakkama saada ja näen sektoril suurt potentsiaali järgneva perioodiga toime tulekuks," tunnistas ta.


Rohkem lugeda saab EPKK kodulehel.

Tänavune metsandusfoorum vaagis tulevikku

12. oktoobril kogunes Eesti Rahva Muuseumisse ja veebi, üle 200 metsanduse huvilise, et osaleda tänavusel Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja poolt korraldataval metsandusfoorumil. Kõrgetasemelisel foorumil käsitleti riiklikke ja rahvusvahelisi poliitikaid ning nende kokkupuudet metsandusega. Samuti kuulati ja arutleti uute tehnoloogiate ja suundumuste üle.

Poliitikatel on suusad risti

Metsandus on valdkond, mis on Euroopa Liidus riikide pädevuses. See tähendab, et metsanduspoliitikat ning metsanduse arengut otsustavad liikmesriigid. Siiski oleme jõudnud olukorda, kus üha enam tuleb küsida, et kas me oleme oma otsustes iseseisvad. Seda seetõttu, et Euroopa Liit on sellegipoolest ette võtnud nii siduvaid kui mittesiduvaid algatusi, mis kas otseselt või kaudselt metsandust mõjutavad. Kogu roheleppe raamistikus on sellisteks algatusteks näiteks EL metsastrateegia, elurikkuse strateegia, FIT 55 metsanduse, maakasutuse ja selle muutumise sektor (LULUCF) jmt. Seega muutub ka üha küsitavamaks sisuline vajadus riikliku metsanduse arengukava järgi, mille kestvus on lühem, kui mitmete EU algatuste omad ning mille skoop on ja raamid ei ole sugugi enam vabad.

Aga kõige probleemsem ehk on hoopis asjaolu, et mitmed algatused on vastukäivate eesmärkidega. Elurikkuse strateegia raames liikmesriikidele otse kohalduvad looduse taastamise eesmärgid tähendavad muuhulgas seda, et nii soode kui niitude taastamiseks on vaja metsa raadata. See tähendab, et väheneb tegelikult meie metsamaa pindala ning metsamaa süsiniku sidumine ja varu, mis aga omakorda on oluline meile LULUCF eesmärkide seisukohast. Taastamise eesmärgil tehtud raadamine läheb süsiniku emissiooni arvestusse ning tulevikus on see maa süsinikku siduvast poolest väljas. Metsanduse ja metsakasvatuse valdkond peab seega kahekordselt kahju kannatama ja teiste negatiivset mõju mitmekordselt tasakaalustama. Selliseid omavahel vastuolus olevaid eesmärke on Euroopa Liidu algatuste seas teisigi. Paraku sisulist arutelu nende vastuolude ületamiseks ei toimu.

Kas kandiliseks saetud palk jääb minevikku?

Foorumil arutleti materjali hindade tuleviku üle ning kõlama jäi, et seoses praeguse energiakriisiga võib eeldada, et lähiaastail veab puidu varumist ja sellega seonduvaid otsuseid just energiapuidu hinnad. Seda erinevalt varasemast, kui varumise aktiivsust on pigem mõjutanud just jämesortimentide (palk, pakk) hind. Tegemist on tõeliselt erakordse ajaga, kus turg käitub teistmoodi, sest väliseid muid tegureid - sõda, kõrged gaasi ja elektri hinnad - on väga palju.

Rohkem lugeda saab EPKK kodulehel.

 

Kas mahetoidusektor kaob hinnatõusude pöörises?

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja nõukogu aseesinaine Mirjam Pikkmets ütles, et kuigi mahetooraine on üha enam jõudmas haridusasutuste toidulauale ja selles mängib suurt rolli sügisel käivitunud riigipoolne toetus mahetoitu pakkuvatele haridusasutustele, on näiteks köögivilja sektoris tekkinud olukord, kus seda tuleb osta näiteks Lätist või mujalt maailmast.

Mirjam Pikkmets, kes on ühtlasi koja mahetoimkonna esinaine, rääkis, et praegu on mahetoodete turustamisel tekkinud omalaadne nõiaring. "Selleks, et haridusasutustes oleks võimalik Eesti mahe toitu pakkuda, on vaja kohalikku toorainet. Tootmist aga mõjutab väga suurel määral praegune sisendite hinnatõus," lausus ta. "Nii ei olegi Eestist mõnda toiduainet piisavas koguses võtta mahedana või pole nende hinnad haridusasutustele jõukohased. Näitena võib siin tuua köögivilja. Mahe köögiviljakasvatus on küllaltki kulukas tootmisharu just oma käsitsi töö ja suure investeerimisvajaduse tõttu. Kui seda toodetakse väikestel pindadel, siis on selle omahind kallis ja mujalt osta odavam," avas Pikkmets tagamaid.

Pikkmetsa sõnul on kõige murettekitavam, et tavatarbijatel on vähem võimalusi soetada mahedaid kodumaiseid toiduaineid. "COVID-19 kriisile on järgnenud sõda Ukrainas ja energiakriis, mis on viinud sisendite hindade kiire kasvuni ja tootjatel on tulnud hinda tõsta. Kahjuks ei ole ju palgad, pensionid ega laste toetusrahad samas tempos kasvanud. Inimestel jääb järjest vähem raha kätte kõikide kulutuste, eriti just elektri ja kütte, suurenemise tõttu ning seetõttu tuleb neil oma kulutused toidukorvile läbi mõelda. Inimestel, kes sooviksid osta tervislikku ja loodushoidlikult toodetud mahetoitu, ei pruugi selleks enam võimalusi olla ja nad on sunnitud valima vaid hinnast, mitte kvaliteedist lähtuvalt. Täpset turuülevaadet meil täna veel ei ole, pigem saan seda öelda tootjatega suhtlemise põhjal," tunnistas Pikkmets.

Rimi Eesti Food AS mahetoodete tootejuht Brita Siimon ütles, et oma klientide ostukäitumist jälgides on näha, et mahetoodet valib teadlikum tarbija ja üsna sageli, mitte küll alati, on mahetoote tarbijal ka suurem sissetulek. "Siin võib olla seos, et kuna mahetoode on kallim, siis seda ostab enim suurema sissetulekuga inimene ja teised tarbijagrupid on sunnitud mahetoodetest loobuma," tõdes Siimon.

Rohkem lugeda saab EPKK kodulehel.

 

Koja konverentsid ja seminarid
25.10 -
EPKK konverents "Aasta Põllumees 2022: põlvkondade vahetus põllumajanduses"
26.10 - EPKK infopäev "Uuemad arengud piimakarja söötmisel"
27.10 - EPKK infopäev "Ühistegevuse võimalused ja vajadused: head praktikad ja edulood"
28.10 - EPKK infopäev "Loomakasvatuse tehnoloogiad muutuvate keskkonnanõuete kontekstis -biogaasi tootmine"
31.10 - EPKK infopäev "Kuidas haarata noori maaettevõtjaid ühistusse"
03.11 - EPKK veebikonverents "Toidu tootmisest ja põllumajandusest uut väärtust otsides"
10.11 - EPKK LIHAFOORUM 2022
11.11 - EPKK Lamba- ja kitsekasvatajate konverents
23.11 - EPKK ja Eesti Tõusigade Aretusühistu infopäev "Põllumajandusloomade aretus - seakasvatus"
02.12 - EPKK infopäev "Kvaliteedikavade ülesehitamine ja rakendamine"
08.12 - EPKK konverents "Teraviljafoorum 2022"

Allikas: EPKK teade, uudiskiri


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.