Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tartus kujundatakse ringmajanduse tulevikku (2022-11-16 08:57:11)

Tartus Ahhaa keskuses 16. - 17. novembrini toimuv konverents "Ringmajanduse ekspress" toob kokku pea 300 ringmajanduse huvilist.

Erilist rõhku pannakse üritusel sellele, mida kohalikud omavalitsused saaksid ära teha nende kitsaskohtade ületamiseks, mis takistavad ringmajanduse põhimõtete rakendamist. Praktilistes töötubades tutvustatakse näiteks ühekordselt kasutatavate pakendite vähendamise võimalusi ning proovitakse läbi, kuidas koostada riigihanke dokumendid nii, et pakkuda lastele koolis ökoloogiliselt puhast toitu. Teeme Ära SA korraldab töötoa "Kuidas vähendada jäätmeteket ja parandada ringlussevõttu?", et tutvustada Euroopa parimaid praktikaid.

Jäätmetest materjalide taaskasutusse saamiseks tuleb need eraldi koguda ja ringlusse anda. Veelgi parem oleks pikendada asjade eluiga ja vältida jäätmete teket. "Paraku kogu kodumajapidamistest ja tööl tekkivatest olmejäätmetest läheb taaskasutusse umbes 30%. Siin on kohalikel omavalitsustel väga oluline roll, et mugavalt korraldada liigiti kogumine. Sellest sõltub, kui palju ressursse on võimalik ringlusse suunata. Nii saame Eestis olla veelgi ringmajandavamad," sõnas Keskkonnaagentuuri direktor Taimar Ala. 

Mõned ringmajanduse näited, mida saab iga tarbijana oma kodus kasutada:

  1. Eelista keskkonnasõbralikumaid tooteid. Juba 30 aastat on Euroopa Liidus kasutusel ökomärgis, mis aitab rikkalikus kaubavalikus üles leida just need tooted, mis on loodusele ja meie tervisele paremad. Ökomärgisega tooted ja teenused erinevad tavapärastest selle poolest, et järgivad laiaulatuslikke keskkonnakriteeriumeid. Kriteeriumid töötatakse välja analüüsides toodete ja teenuste kogu olelusringi mõju.

  1. Eelista tooteid, mis lagunevad looduses võimalikult kiiresti ja mida on lihtne uuesti ringlusesse võtta. Näiteks tasub soosida puuvillasest materjalist riideid ja keskkonnahoidlikke pakendilahendusi. Korralikud ja terved riided ning esemed, mida enam ei vaja, võid alati viia taaskasutusse, sellega pikendad nende eluiga.

  1. Biojäätmed kogu eraldi ja võimalusel komposti. Mitmed omavalitsused toetavad kodukompostrite soetamist, et saaksid väärtusliku kraami suunata tagasi ringlusse oma aias.

  1. Osta vähem asju ja eelista kvaliteetsemaid ja pikaealisemaid tooteid, sest nii aitad kokku hoida nende tootmiseks kuluvat väärtuslikku ressurssi ja energiat.

  2. Eelista kodumaist. Kohapeal toodetud toodete tarbimisel on ökoloogiline jalajälg väiksem, sest transpordikulud on madalamad, kuna kaupa pole vaja kaugelt kohale tuua.

Kõigi konverentsi ja ringmajanduse materjalidega ning sündmuse salvestustega saad tutvuda Keskkonnaportaalis.

Konverentsi korraldamist toetab Euroopa Majanduspiirkonna Finantsmehhanismi 2014−2021 programmi "Kliimamuutuste leevendamine ja nendega kohanemine" projekt "Ringmajanduse võimekuse tõstmine".



Allikas: Keskkonnaagentuuri 16.11.2022 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.