Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Arhitektuurikonverents vaatleb uusarhitektuuri ja ajaloolise keskkonna suhteid Lahemaa rahvuspargi n (2022-12-02 10:15:01)

Arhitektuurikonverentsil "Uus ja vana ajaloolises keskkonnas" käsitletakse seda, kuidas sobitada omavahel uut hoonestust ning ajaloolist ja pärandiväärtusega keskkonda. Konverents ettekannetega nii arhitektuuri kui pärandikaitse vaatevinklitest toimub 9. detsembril Lahemaa rahvuspargis Viinistu kunstimuuseumis.

"Kuidas ühendada paiga vaim ja planeedi piirid? Lahemaa on nende vastuste otsimiseks õige koht, sellest piirkonnast on õppida. Lahemaa maastikel on inimesed ja loodus pikka aega koos toiminud. Siia jõudis uuendusmeelne meritsi üsna kiiresti, hooned muutusid uhkemaks, aga traditsioonide teadmine ja paiga tundmine jäi -loodusega arvestati ikka," ütles Keskkonnaameti peadirektor Rainer Vakra.

Arhitektuurikonverents "Uus ja vana ajaloolises keskkonnas" tõstab tähelepanu keskmesse ehitatud keskkonna kvaliteedi ja jätkusuutlikuse. Uusarhitektuuri ja ajaloolise maastike omavahelisi suhteid käsitletakse Lahemaa rahvuspargi ajalookihtide näitel, aga ka üldistatumalt. Lahemaa rahvuspargis on koos loodusega kaitse all ka väärtuslikud külamaastikud ja arhitektuur ning pärandikogukondade, inimeste vääriselupaigad.

Konverents toimub Keskkonnaameti, ICOMOS Eesti ja Arhitektide Liidu koostöös. Korraldaja, Keskkonnaameti kultuuripärandi spetsialist ja ICOMOS Eesti president Ave Paulus usub, et just ekspertide ja pärandkogukondade koostöös sünnivad parimad lahendused meie ühise pärandi hoidmisel ja edendamisel.

"Uue hoone rajamisel kaitsealusesse keskkonda - nii looduslikku kui ka muinsuskaitselisse - tuleb lähtuda põhimõttest, et ka uus peab olema kõige kvaliteetsem lahendus nii arhitektuuri kui ka materjalide ja loodava elukeskkonna perspektiivist vaadatuna. Kõnealune konverents loob võimaluse nendel teemadel veidi rohkem rääkida ning seda arusaama juurutada," ütles Eesti arhitektide liidu president Andro Mänd.

Konverentsi avab Keskkonnaameti peadirektor Rainer Vakra. Esinevad pärandikaitsjad ja arhitektid Riin Alatalu, Ülar Mark, Emil Urbel, Jarmo Vaik, Margit Mutso ja Raul Vaiksoo. Arutelu jätkub ümarlauas, millega liituvad Ave Paulus, Maret Vildak, Mart Keskküla, Henry Kuningas, Andro Mänd, Mattias Agabus, Siiri Nõva. Ühiselt otsitakse tasakaalupunkti uue ja vana kooskõlale, seda nii igas üksikus hoones kui keskkonnas üldisemalt.

Konverents toimub 9. detsembril kell 10 - 17 Lahemaa rahvuspargis Viinistu kunstimuuseumis. Osalemiseks on vajalik eelregistreerumine veebivormi kaudu hiljemalt 7. detsembriks, konverentsi külalistel palutakse tasuda ka toidukulu.



Allikas: Keskkonnaameti, ICOMOS Eesti ja Arhitektide Liidu pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.