Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti põllumajandus- ja toidutootjate uudiskiri (2023-02-13 07:20:10)

Eesti põllumajandus- ja toidutootjate uudiskiri

Ühised jõupingutused mesilasperede kaitseks kannavad vilja

Mesinike, taimekasvatajate ja teemaga seotud ametnike koostöö on olnud tulemuslik - põllumeeste tegevuse tõttu ei ole mesilaste hukkumise kinnitatud juhtumeid olnud viimased neli aastat.

Toimunud neljapoolsel kohtumisel, kus olid esindatud mesinikud, Põllumajandus- ja Toiduameti (PTA) spetsialistid, Eesti Maaülikooli teadlased ja taimekasvatajate esindajad Põllumajandus-Kaubanduskojast (EPKK) tehti kokkuvõtteid eelmisest 2022. aastast ning räägiti tänavuse aasta eesmärkidest ja tegevustest.

Eesti Kutseliste Mesinike Ühingu juhatuse esimees Mario Kalvet ütles, et mida aeg edasi, seda paremaks läheb taimekasvatajatega koostöö. "Erinevad meetmed ja Maaülikooli teadlaste tehtud uuringud on heaks infoks, mille järgi saame ühiselt tegevusi korrigeerida. Mis puudutab taimekaitsevahendite väärkasutust, siis näen, et see on ajas kaduv nähtus," tunnustas Kalvet põllumeeste tegevusi.

Pikaaegne varjatud mõju

Mesilasperede elujõulisus sõltub paljudest faktoritest ja taimekaitse vahendite vastutustundlik kasutamine on endiselt aktuaalne teema. Seda seisukohta kinnitasid kohtumisel osalenud Maaülikooli teadlased, kes andsid ülevaate üle-Euroopalise PoshBee projekti tulemustest.

"Mesilasi mõjutavad mitte ainult insektitsiidid vaid ka fungitsiidid ning herbitsiidid ehk maakeeli öelduna putukate tõrjevahendite kõrval mõjutavad mesilasi ka seenhaiguste- ja umbrohu tõrjevahendid," selgitas Maaülikooli taimetervise teadur Reet Karise.

Projekti tulemuste põhjal ilmnes, et isegi kui mõni aine ei põhjusta otsest suremust, osutuvad nad püsivaks koormuseks organismi toimimisele. Karis tõi välja asjaolu, et kuigi normijärgse taimekaitsevahenditega töötlemise tulemusel püsivad keskkonnas esinevad pestitsiidide jäägid tavaliselt alla arvutusliku surmava doosi, ei saa neid ohutuks lugeda. "Projekti käigus selgus, et kui mesilased on toidupuuduses, võivad muidu täiesti märkamatuks jääda võivate mõjudega doosid osutuda surmavaks," osutas Karise. "Lisaks nägime, et püsiv kokkupuude madalate pestitsiidijääkide doosidega mõjutab mesilasi eelkõige pikemas perspektiivis, näiteks vähenesid korjelendude kestvused isendite vananedes. Kuna aga meemesilaste parimad korjetöölised on just vanemad pesakaaslased, mõjutab see kokkuvõttes terve pere toiduga varustatust ja mesinik tajub seda meesaagi vähenemisena," tõdes ta.

Karise sõnul võivad korje vähenemisel olla aga mesilastele fataalsed tagajärjed - juurdekasv jääb kängu, töölismesilaste hulk väheneb, haigustele vastuvõtlikkus suureneb - see kõik aitab kaasa juba praegugi liiga kõrge mesilasperede suremuse määra püsimisele.

Teadlikud valikud

PTA taimekaitsevahendite kasutamise järelevalve peaspetsialist Riina Pärtel ütles selle aasta tegevustest rääkides, et endiselt on PTA järelevalve fookuses tolmeldajate kaitse. "Sellega seoses teeme rapsikasvatuses taimekaitsevahendite kasutamise reeglite järgimise teravdatud kontrolli, eelkõige just rapsi õitsemise ajal. Samuti on olulise tähtsusega kontrollida ka glüfosaadi, kui enim kasutatava ja suure avaliku tähelepanu all oleva taimekaitsevahendi kasutamistingimustest kinnipidamist," avaldas Pärtel.
Rohkem lugeda saab EPKK kodulehel.

Endine koja juht Roomet Sõrmus pälvis Valgetähe teenetemärgi

Riiklikud teenetemärkide saajad on selgunud ja hea meel on tõdeda, et nimekirjas leidub mitmeid Eesti põllumajanduse ja metsanduse valdkonnaga seotud inimesi.

Tänavu pälvis Valgetähe teenetemärgi Roomet Sõrmus, kes pikalt seisis Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhina Eesti põllumeestele ja toidutootjatele võrdsemate konkurentsitingimuste saavutamise eest Euroopa Liidus. Roomet Sõrmus ütles uudist kuudes, et kahtlemata on tegu väga suure auga. "Olen siiralt liigutatud ja tänulik. Saadud tunnustus on kui ühe pika perioodi kokkuvõte, mil panustasin põllumajandus-kaubanduskoja juhtimisse. Samas tõmbab teenetemärgi andmine heas mõttes tähelepanu põllumajandussektoris tegutsevatele inimestele. Kasutan võimalust, et tänada kõiki põllumehi, kolleege ja koja koostööpartnereid, kellega koos oleme Eesti põllumajanduse ja toidutootmise hea käekäigu eest seisnud," sõnas Sõrmus.

Veel pälvisid teenemärgi Eestimaa Talupidajate Keskliidu eestvedaja, üle 30 aasta kartulikasvatusega tegelenud Kalle Hamburg, Võrumaa Talupidajate Liidu eestvedaja ja põllumajanduskonsulent Marika Parv ning metsamees ja ettevõtja Mart Erik.

Kogu nimekiri teenetemärkide saajatest on nähtav SIIT.

Koja konverentsid ja seminarid
14.02 - EPKK konverents "Keskkonnafoorum 2023"
08.03 - EPKK konverents "Aiandusfoorum 2023"
29.03 - Seakasvatuse konverents "100 AASTAT SIGADE ÜHISTULIST ARETUST"

 

Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja teade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.