Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Selgunud on Tartu Ülikooli akadeemilise testi tulemused (2023-04-10 07:15:17)


Tartu Ülikooli kevadise akadeemilise testi lahendas rekordarv kandidaate. 1104 testitegijat ületas 65 punkti piiri, mis tagab võimaluse asuda õppima enamikul erialadest.

Akadeemilist testi sai sel kevadel lahendada kuues linnas üle Eesti kahel laupäeval: 25. märtsil ja 1. aprillil. Testi lahendas 3594 kandidaati, mis on peaaegu tuhande võrra rohkem kui aasta varem. Abituriente oli testitegijate seas 2393 ja seegi number on varasemast suurem. Kui eelmisel aastal käis testi tegemas 26% abiturientidest, siis sel aastal oli kohal peaaegu iga kolmas gümnaasiumi lõpetav noor.

Vähemalt 65-punktisele tulemusele sooritasid akadeemilise testi 1104 kandidaati, kes saavad valida 32 bakalaureuseastme või rakenduskõrghariduse õppekava seast endale sobiliku õpitee. Nimekirja õppekavadest näeb Tartu Ülikooli veebilehel ut.ee/akadeemiline-test.

"Seda aastat iseloomustab kaks rekordnäitajat: esimest korda on meil nii palju testitegijaid ja ka neid, keda saame õnnitleda sissesaamise puhul," sõnas Tartu Ülikooli õppeprorektor Aune Valk. "Teades, kui pingeline on kooli lõpp ja ülikooli valik, on hea meel tõdeda, et iga kümnes abiturient saab juba praegu olla kindel, et Tartu Ülikool ootab teda. Noore inimese jaoks on selline kindlustunne tähtis," lisas Valk.

Koha ülikoolis on endale praeguseks taganud 789 gümnaasiumilõpetajat. Parimad testitegijad, kes said vähemalt 80-punktise tulemuse, on lisaks oodatud kandideerima programmi "Talendid Tartusse!", mille eesmärk on pakkuda võimekatele noortele mitmekesisemat õpiprogrammi ja toetada nende teadus-, ettevõtlus- või õpetamishuvi.

Tänavuse akadeemilise testi tulemust saab sisseastumisel kasutada vaid sel aastal. Õppekava saab valida 28. juunini, mil tuleb esitada sisseastumisavaldus. Kui testitulemus on alla 65 punkti, saab ülikooli kandideerida suvel riigieksamite või sisseastumiseksamite alusel.

Eestikeelset ja venekeelset testi lahendati eri meetodite alusel. Eestikeelne test oli adaptiivne: igale kandidaadile esitas süsteem küsimustepangast järgmise küsimuse, lähtudes eelmise küsimuse vastusest. Venekeelne test oli aga kõigile lahendajatele ühesugune. Viimase tulemusi korrigeeriti seega kummaski keeles tehtud testide keskmise tulemuse põhjal. Venekeelset testi sai sel aastal lahendada viimast korda. Edaspidi on akadeemiline test - nagu teisedki eestikeelsete õppekavade sisseastumiseksamid - ainult eesti keeles.

Akadeemilise testi tulemuse said kandidaadid teada kohe pärast testi lõpetamist. Nüüd on need sisestatud ka sisseastumise infosüsteemi.

Akadeemilisest testist

  • Tartu Ülikool on korraldanud kevadist akadeemilist testi parimate üliõpilaskandidaatide vastuvõtuks alates 2017. aastast.
  • Akadeemiline test on kohustuslik sisseastumiseksam kolmel Tartu Ülikooli erialal: arstiteadus, hambaarstiteadus ja psühholoogia.
  • Vähemalt 65-punktine sooritus tagab õppekoha Tartu Ülikooli bakalaureuseastme või rakenduskõrghariduse 32 õppekava alusel õppimiseks.
  • Teist aastat kasutab Tartu Ülikooli akadeemilist testi oma rakenduskõrgharidusõppe vastuvõtul Tartu Tervishoiu Kõrgkool.
  • Kohustusliku sisseastumiseksamina saavad akadeemilist testi 3. juulil teha mõlema õppeasutuse sisseastujad, kes sel kevadel testi ei teinud.

Allikas: Tartu Ülikooli pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.