Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaamet soetas laevakütustest proovide võtmiseks väävlianalüsaatori (2023-04-18 08:19:40)


Keskkonnaameti järelevalve kontrollib iga-aastaselt laevakütuste nõuetele vastavust, kütuses ei tohi mh olla ka liiga suur väävlisisaldus. Suure väävlisisaldusega laevakütuse põletamise tõttu tekkiv heide saastab õhku vääveldioksiidi ja tahkete osakestega, mis kahjustavad inimeste tervist ja keskkonda ning tekitavad happevihma. Uue kaasaskantavaväävlianalüsaatoriga on kütusest proovide võtmine senisest kiirem ja ka odavam.

Keskkonnaameti peadirektor Rainer Vakra ütles, et iga-aastane laevakütuste kontrolli kohustus on Keskkonnaametile pandud Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiivi ning siseriiklike õigusaktidega. "Laevade kontrolle teevad meie ametnikud nii sadamates kui ankrualadel, see hõlmab endas näiteks dokumentatsiooni üle vaatamist ja laevakütusest proovide võtmist. Seniajani on viidud proove analüüsimiseks laborisse, kus näiteks üks väävli analüüs kütusest maksab 60 eurot".

Vakra rääkis, et kuna laboris võtab proovide analüüs päris palju aega, võib tekkida olukord, kui tulemuste kättesaamiseks on laev meie vetest juba lahkunud. "Järelevalve fookus on järjest enam keskendunud ankrualadel toimuvatele tegevustele. Ankrualadelt proovide võtmine ja laborisse toimetamine on paraku ressursimahukas, mistõttu võivad võimalikud rikkumised jääda õigeaegselt tuvastamata. Kaasaskantav väävlianalüsaator võimaldab tõhusamalt ja operatiivsemalt teostada väävlisisalduse kontrolle laevakütustest kohapeal ja mittevastavuste korral kiirendada märgatavalt mõjusate sanktsioonide rakendamist," selgitas peadirektor.

Rainer Vakra lisas, et hetkel paikneb analüsaator Keskkonnaameti Harjumaa büroos, kuna laevakontrollide maht on selle tööpiirkonnas kõige suurem. "Kindlasti õpetatakse seadme kasutamine selgeks paljudele inspektoritele, vajadusel saavad seda kasutada kõik meie mereäärsed järelevalvebürood. Tegelikult on seadmega lisaks võimalik määrata teatud metallide kontsentratsioone, järelevalve saab neid tulemusi kasutada näiteks kütusekomponentide kvaliteedi määramisel," täpsustas Vakra.

Keskkonnaamet osaleb Euroopa Meresõiduohutuse Agentuuri seminaridel, seal on mitmed liikmesriigid toonud välja, et on kaasaskantavate väävlianalüsaatorite kasutamisega väga rahul. Seetõttu tegigi Keskkonnaamet lisataotluse väävlianalüsaatori soetamiseks, milleks Keskkonnaministeerium eraldas käesoleval aastal riigieelarvest vahendid. Analüsaatori maksumus oli 15 000 eurot.

 

Allikas: Keskkonnaameti 18.04.2023 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.