Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Globaalne kliimaraport toob välja kliimamuutuste ja ekstreemsete ilmaolude mõjud  (2023-04-24 07:33:53)


Maailma meteoroloogiaorganisatsioon avaldas täna ülevaate 2022. aasta globaalse kliima kohta. Raporti fookuses on peamised indikaatorid - kasvuhoonegaasid, temperatuur, maailmamere veetaseme tõus, ookeanide soojus ja hapestumine, merejää ja liustike olukord.  

"Raporti põhjal saame veelkord kinnitust, et kliima soojeneb kiiresti ja muutused elukorralduses on vältimatud. Ka Euroopas on ametlikult välja mõõdetud ennenägematult kõrged temperatuurid (UK 40,3 ja Rootsis ligi 40 kraadi). Sellised erakordsed ilmastikunähtused puudutavad valusalt ühiskonda," ütleb Keskkonnaagentuuri direktor Taimar Ala.

Ülevaatest selgub, et 2022. aastal oli globaalne keskmine õhutemperatuur 1,15 °C kõrgem referentsaastate (1850 − 1900) keskmisest. Aastad 2015 − 2022 olid 173-aastase mõõtmisajaloo kõige soojemad.  

Kolme põhilise kasvuhoonegaasi (süsihappegaasi, metaani ja dilämmastikoksiidi) kontsentratsioonid atmosfääris on tõusnud rekordilisele kõrgusele 2021. aastaks. Ka metaani kontsentratsiooni tõus 2020 − 2021 oli mõõtmisajaloo kõrgeim. Andmed näitavad, et kõigi kolme kasvuhoonegaasi osakaal jätkas kasvu ka 2022. aastal.   

Ookeani soojussisaldus tegi vaatluste kohaselt 2022. aastal uue rekordi. Maailmamere taseme globaalne keskmine jätkas 2022. aastal samuti tõusu, saavutades referentsaastatega (1993 − 2022) võrreldes uue rekordi.  Maailmamere taseme keskmise tõusmise kiirus on kahekordistunud. 

2021 − 2022 jooksul oli liustike keskmine massi langus palju suurem kui viimase aastakümne keskmine.  

Ekstreemsete ilmastikuolude näitena on Ida-Aafrikas tulnud keskmisest vähem sademeid juba viie järjestikuse vihmaperioodi vältel, see on pikim selline rida 40 aasta jooksul. Seoses põua ja muude murranguliste sündmustega seisab alates 2022. aastast ligi 37 miljonit inimest selles regioonis silmitsi ebakindlusega toiduga varustatuses. Pakistanis hukkus rekordiliste vihmasadude tagajärjel vähemalt 1 700 inimest, mõjutatud on 33 miljonit. Kogu kahjuks hinnati 30 miljardit dollarit. Suvel tabasid ka Hiinat ja Euroopat rekordilised kuumalained, millega kohati kaasnes ka erakordne põud. Hispaanias, Saksamaal, Ühendkuningriigis, Prantsusmaal ja Portugalis ületas kuumusega seotud liigsuremus 15 000 hukkunu piiri. 

Täismahus Maailma meteoroloogiaorganisatsiooni (WMO) raportiga saab tutvuda siin.

Täismahus eestikeelse pressiteate leiab siit.

Millised olid ekstreemsed ilmastikuolud Eestis ja mujal maailmas saab vaadata kaardiloost.

 

Allikas: Keskkonnaagentuuri pressiteade 


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.