Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaamet jälgib Põhja-Tallinnas õhukvaliteeti (2023-04-27 07:37:48)


Sel aastal on riigiinfo telefonile 1247 teatatud Tallinnas levivast ebameeldivast lõhnast juba 180 korral, kusjuures 147 neist teadetest pärines Põhja-Tallinnast. Õhukvaliteedi mõõtmiseks paigaldati Põhja-Tallinna Tööstuse tänavale seirejaam. Kui mõõtetulemustest selgub, et piirkonnas tegutsevad ettevõtted paiskavad välisõhku saasteaineid üle piirnormi, nõuab Keskkonnaamet meetmeid saasteainete vähendamiseks.

Keskkonnaameti peadirektor Rainer Vakra täpsustas, et Põhja-Tallinnas mõõdab mobiilne seirejaam alates tänasest väävelvesiniku ja lenduvate orgaaniliste ühendite hulka välisõhus. "Kui saasteainete hulk õhus ületab piirnorme ja see on seotud piirkonnas tegutsevate ettevõtetega, siis tuleb saaste vähendamiseks midagi ette võtta," rääkis Vakra. "Vajadusel saame seada ettevõttele lisanõudmisi, vaadata üle keskkonnaloa tingimused või alustada väärteomenetlust."

Põhja-Tallinna vanema Manuela Pihlapi sõnul on kohalik elanikkond ebameeldivast lõhnast tugevalt häiritud ja aasta algusest alates on teated lõhnahäiringutest sagenenud ka linnaosavalitsuse aadressil. "Linlaste poolne aktiivne teavitus riigiinfo telefonile 1247 on andnud palju väärtuslikku infot ja olen tänulik, et kogukond on koondunud ja seisab selle eest, et jõutaks tõele lähemale," ütles linnaosavanem. Pihlapi sõnul on linnaosavalitsus koostöös Keskkonnaametiga püüdnud leida erinevaid võimalusi ebameeldiva lõhna seireks juba pikemat aega ja seirejaama paigaldamine probleemsesse piirkonda on oluline samm.

Rainer Vakra täpsustas, et seirejaama asukoht on valitud varem lõhnahäiringuid põhjustanud tööstusettevõtete järgi. "Mõõtmiskoht asub Paljassaare tööstuspiirkonnast ligi 500 meetri kaugusel. Oleme selle tööstuspiirkonna lähedusest saanud korduvalt teateid halva lõhna levikust," selgitas peadirektor.

Pärast seirejaama paigaldamist jälgivad ja analüüsivad seiretulemusi Keskkonnaameti ja Eesti Keskkonnauuringute Keskuse töötajad. "Kõrgete saastetasemete ja lõhnahäiringute esinemiste korral planeerime täiendavate proovide võtmist ja analüüse ettevõtete heiteallikatest. Nende raames võetakse lenduvate orgaaniliste ühendite, väävelvesiniku ja lõhnaainete proovid, tulemusi analüüsitakse ning võrreldakse keskkonnalubades välja tooduga," rääkis Keskkonnaameti peadirektor.

Mobiilse seirejaama mõõtekampaania maksumuseks on üle 10 000 euro, raha selleks eraldati Keskkonnaministeeriumivahenditest. Lisaks paigaldas Eesti Keskkonnauuringute Keskus Keskkonnaameti Kopli 76 hoone territooriumil asuvasse seirejaama väävelvesiniku sensori. Väävelvesiniku sensor annab täiendava võimaluse hinnata piirkonna õhukvaliteeti ja saasteainete kontsentratsioone.

Seirejaam jääb piirkonda pikaks ajaks, et mõõtmistulemusi ei mõjutaks ajutised muutused ettevõtete tegevuses või näiteks tuule suund.

Mobiilse seirejaama mõõtetulemused on jooksvalt kättesaadavad Eesti välisõhu kvaliteedi lehel.

 

 

Allikas: Keskkonnaameti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.