Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tartus hakatakse arendama mehitamata lennundust (2023-05-11 07:45:18)


Transpordiamet otsustas mehitamata lennunduse (droonide) testala luua Tartusse, kus on olemas lennundusinnovatsiooniks vajalikud teadusasutused ja taristu.

Tartu on geograafilise asukoha, Eesti Lennuakadeemia ja tugeva majandusbaasi tõttu droonide testimisalaks väga sobilik koht ja riiklik otsus testala Tartusse rajamiseks aitab linnal ellu viia ka oma pikaaegseid arengueesmärke. Tartu on valitud Euroopa Liidu 100 kliimaneutraalse linna hulka aastaks 2030. Kliimaneutraalse lennunduse arendamine aitab selle eesmärgi saavutamisele kaasa. Visiooni realiseerimiseks on Tartu linn, Tartu Teaduspark ja Tartumaa Omavalitsuste Liit loonud ka ühingu ZeroEst, mis on drooninduse arendamisel regioonis eestkõnelejaks.

Tartu linnavalitsuse ettevõtluse arengu osakonna juhataja ja ZeroEst MTÜ juhatuse esimees Kaili Ojamets ütles, et droonidel on väga oluline roll meie tuleviku kujundamisel. "Meie eesmärk on tutvustada droonitehnoloogiate arenguperspektiive ja võimalusi ühiskonna teenimiseks. Tartu ambitsioon on üsna selge: ootame Tartusse investeeringuid ja droonide arendajaid, kes saaksid oma tehnoloogiaid siin testida, turvaliselt välja arendada, pakkuda teenuseid kohapeal ja seejärel juba edukalt laia maailma kasvada," ütles Ojamets.

Võimelike droonide kasutuskohtadena tõi Ojamets välja kriitiliste ja elutähtsate teenuste pakkumise, olgu selleks siis esmaabi ja meditsiinilised teenused, kriitiliste infrastruktuuride seire või ligipääs raskesti ligipääsetavatesse piirkondadesse. "Tulevikus võiksid Tartus olla droonipesad, kus autonoomsetel droonidel on võimekus teenindada avaliku sektori asutusi teenuste pakkumisel," lisas Ojamets.

Transpordiameti sõnul loob testala rajamine Tartusse võimalused mehitamata lennundustehnoloogiate laiapõhjaliseks arendamiseks ja kasutuselevõtuks. See loob eeldused uuenduslike lennunduskontseptsioonide ja ohutusstandardite väljatöötamiseks ning aitab hõlbustada automatiseeritud lennundussüsteemide ohutut testimist.

Pikemas perspektiivis on eesmärk luua mehitamata lennunduse innovatsioonikeskkond, mis ühendab kõiki peamisi sidusrühmi, kelle hulka kuuluvad õhuruumi kasutajad, tööstusettevõtted ja teadusasutused. Selline lähenemine annab võimaluse luua jätkusuutlik arenduskeskkond praegustele ja tulevastele tehnoloogiatele, mis on seotud mehitamata õhusõidukisüsteemide ja seotud lahenduste kasutuselevõtuga.

Automatiseeritud lennundussüsteemide testala kontseptsiooni töötab välja rahvusvaheline ettevõte ANRA Technologies. Projekti juhivad Transpordiamet ja Ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutuse (EIS) ning projekti "Ekspertteadmised mehitamata lennunduse testala (U-space sandbox) väljatöötamiseks" viiakse ellu Euroopa Regionaalarengu Fondi 2014-2020 vahenditest.

Allikas: Tartu uudised


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.