Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Aprillis toimuvad Tartu koduaedades liigirikkuse suurendamise infoõhtud (2024-04-15 08:39:05)



Tartu linn julgustab aiaomanikke sel kevadel kasutama rohkem kodumaiseid taimeliike ning looma paremaid tingimusi putukate, liblikate, kahepaiksete ning teiste meie keskkonna jaoks vajalike liikide eluks ning liikumiseks.

 

Koostöös asumiseltside ja Tartu ROHEringi projektiga toimuvad aprillis infopäevad, kus jagatakse soovitusi ja näpunäiteid liigirikka aia loomiseks, mis toob rõõmu nii linnaloodusele kui aia omanikule. Kasulikke õpetussõnu ja kogemuslugusid jagavad nii aiapidajad, ülikooli teadlased kui linnavalitsuse eksperdid.

 

Aprillis on kavas viis infoõhtut:

 

Karlova – 16. aprill kell 18. Tartu Karlova Kooli (Salme 1) ruumis 107. Oma kogemustest elurikka aia loomisel räägivad Karlova elanikud Kristin Leis ja Meie Kiisel. Tartu ROHEringi projekti ning plaanitavat toetust tutvustab Tartu linnalooduse projektijuht Riia Ränisoo.

 

Tammelinn – 22. aprill kell 18. Tammelinna raamatukogus (Suur kaar 56) kell 18.00. Elurikka aia loomiseks kasulikke teadmisi, kogemusi ja nippe jagab Tartu linnaaednik Helen Schmidt. Tartu ROHEringi projekti ning plaanitavat toetust tutvustab Tartu linnalooduse koordinaator Mirjam Võsaste.

 

Annelinn – 23. aprill kell 18. Tartu Annelinna Gümnaasiumi klassiruumis. Koduaias ning korterelamute ümbruse liigirikkamaks muutmise võimalusi tutvustab maastikuarhitekt ja "Kureeritud elurikkuse" projekti eestvedaja Karin Bachmann. Plaanitavat toetust tutvustab Tartu linnalooduse projektijuht Riia Ränisoo.  

 

Supilinn – 27. aprill. Supilinna päevadel kiigeplatsil.

Kell 13 toimub Tartu ülikooli, linnavalitsuse ja kogukonna esindajate osalusel vestlusring „Ma ei ole looduse vastu aga miks nad seda linnas tegema peavad?“. Vestlust juhib teleajakirjanik Heleri All.

Kell 14 tutvustavad koduaia rikastamise võimalusi Tartus ökoloog ja Tartu Ülikooli teadusprorektor Mari Moora ning Tartu ROHEringi projektijuht Riia Ränisoo.

 

Ihaste – 29. aprill kell 18. Ihaste Ratsakeskuse saalis. Aedadesse elurikkuse toomise kogemusi ja nippe jagab maastikuarhitekt ning "Kureeritud elurikkuse" projekti eestvedaja Merle Karro-Kalberg. Tartu ROHEringi projekti tutvustab Tartu linnalooduse koordinaator Mirjam Võsaste.

 

 

Linnalooduse eest hoolitsemine ja liigirikkuse toetamine on oluline osa meeldiva elukeskkonna loomisest nii inimeste kui teiste siinsete liikide jaoks. Tartu rohealadest moodustavad pargid ja avalikud haljasalad aga vaid väikese osa. Seetõttu on tõhusa ökosüsteemi loomiseks ja hoidmiseks väga oluline pakkuda kohalikele liikidele kohta ka oma koduhoovides. Linlased saavad ise oma ümbruse muutmiseks palju ära teha ja linn koos Tartu ülikooliga toetab tegevusi vajaliku infoga.

 

Lisaks infomaterjalidele plaanib linn tublisid aiapidajaid toetada ka rahalise toetusega. Ühe toetuse suurus oleks maksimaalselt 1000 eurot ja kokku soovitakse käesoleval aastal välja jagada kuni 33 000 euro eest toetusi. Aiapidajad saaksid Tartu ülikooli ökoloogide ja aianduskonsultandi poolt tasuta nõu soovitud muutuste elluviimiseks ning veesilma loomiseks. Tähelepanu pööratakse seejuures nii keskkonna vajadustele kui silmailule. Aiapidamist toetavad materjalid ja toetuse info leiab peagi Tartu ROHEringi kodulehelt (www.tartu.ee/rohering).

 

Toetust jagatakse Kvissentali, Raadi-Kruusamäe, Jaamamõisa, Ülejõe, Annelinna, Karlova, Ropka tööstuse, Ropka, Variku, Tammelinna, Maarjamõisa, Veeriku, Vaksali, Kesklinna, Supilinna või Tähtvere linnaosas asuvatele kinnistutele. Taotlusvooru avamise täpsem aeg selgub pärast 18. aprilli linnavolikogu istungit.

 

Allikas: Tartu LV 15.04.2024 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.