Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Looduse Omnibussi retked Eestimaal (2024-04-25 04:43:32)

 

1. Retk karulaugu gurmeelõunale Mädapea mõisa

Pühapäeval, 28. aprillil 2024


Nädala teisel poolel saab talv läbi ning kohale jõuab kena kevad. Looduse Omnibuss kutsub kõiki aiandus ja kokandushuvilisi aiapeole Mädapea mõisa, kus meid ootab mõisa perenaine Marika Vartla. Varasemalt oleme käinud nautimas Mädapea mõisas kauneid pojenge ja flokse, siis sel korral on päeva teemaks karulauk.

 Räägime karulaugust üldse, toitude tegemisest, karulaugu säilitamisest.

Karulaugu gurmeelõuna menüü

1. Karulaugu-hapukoore salatiga
2. Karulaugumunavõi
3. Karulauguvõi
4. Pesto
5. Karulaugu-hiinakapsa supp
6. Karulaugumajonees
7.Suitsukana-karulaugu määre
9. Omletirull
10. Ahjuliha suupiste
11. Frikadel karulaugulehes
12. Magus sai lõpetuseks koos kohviga
Mõisavein pudelitega, 'Kõhurohi' 2 cm.
maitsevesi, leib
Üllatus.

Kaasa saab osta pojengide ja flokside istikuid ning põnevaid käsitöömoose.

Buss väljub Rahvusraamatukogu ( Tõnismägi 2 ) eest kell 12.00
 Tagasi Tallinnas kell 18.15

Sõidu hind koos gurmeelõunaga 45 eurot


Palume registreerida e-posti teel retked@looduseomnibuss.ee.

Vajalik täpne nimeline registreerimine. Info telefonil 5647 6297.

Saadame kinnituse.

***************************************************

2. Kolmepäevane retk Toomas Kümmeli ja Olev Abneriga Leedu suurde kevadesse

Reede, 10. mai 2024 – pühapäev, 12.mai 2024

Sõidame Leetu sirelite ja õunapuude õitsemise aegu.

Seekord kasutame Leedu sõiduks tavapärasest erinevat marsruuti, läbi Tartu, Alūksne ja Latgale.

Latgale on ajaloolises ja kultuurilises mõttes olnud ka Leedu kultuuriruumi eelpost. Latgale eristub kõigist teistest Läti ajaloolistest piirkondadest ikka veel laialdaselt kasutatava murdekeele ja katoliiklusega. Sellel on ajaloolised põhjused.


Muinasaegne latgalite asuala jäi liivlaste ja seelide aladest itta, ulatudes Velikaja jõeni. Tänapäevane Latgale hõlmab Vana-Liivimaa  Aiviekste-Pededze ja Väina (Daugava) jõest idas asuva ala, mis pärast 17. sajandi Rootsi-Poola sõdasid jäi Rzeczpospolita koosseisu nn Poola Liivimaana. Esimese Poola jagamise ajal sattus Latgale Vene impeeriumi võimu alla, esialgu Pihkva ning hiljem Valgevene ja Vitebski kubermangu koosseisus. Latgale oli kuni Läti iseseisvuseni võrreldes teiste ajalooliste aladega mahajäänud piirkond. 1920. aastal vabastasid Läti ja Poola armee Latgale ja see sai taas Läti Vabariigi osaks.

Teel külastame Läti katoliiklaste vaimset keskust Aglonas. Aglona Püha Neitsi Maarja taevamineku basiilika on ehitatud hilisbarokkstiilis ning seda kaunistavad kaks umbes 60 meetri kõrgust torni. 1699. aastal asutasid Vilniusest pärit dominiiklased Aglonasse kloostri. Varasema puukiriku kohale 1768–1789 rajatud Aglona basiilika muutus Läti üheks
olulisimaks katoliku kirikuks. 1980. aastal andis paavst Johannes Paulus II kirikule staatuse Basilica minoris. 1993. aastal külastas paavst Aglonat ja pidas seal missa, millel osales 200 000 inimest. Kirikut külastavad igal aastal tuhanded palverändurid kogu maailmast.

Lõunat sööme seal lähedal Aglona leivamuuseumis, kus meid ootavad ekskursioon ja rikkalik laud. Laud on kaetud latgalite rahvustoitudega, mis on saanud olulisi mõjutusi Poola ja Leedu köögist.

Õhtuks jõuame Vilniusesse, kuhu jääme kaheks päevaks öömajale.

Retke teine päev on Vilniuse päralt. Hommikupooliku sõidame kõigi soovijatega Gariūnai turule. Gariūnai on Vilniuse linnaosa, kus asub Leedu ja Baltimaade suurim turg. Gariūnai turg on avatud igal nädalavahetusel ja sealt saab osta kõike, alates riietest, jalanõudest
ja elektroonikast kuni värskete toiduainete ja käsitööni.

Külastame Baltimaade vanima ülikooli, Vilniuse ülikooli, botaanikaaeda, et nautida kevadist õiteilu. Botaanikaaeda ja Vilniuse ajaloolisi parke tutvustab Olev Abner.

Seejärel teeme ühiskülastuse Leedu pealinna keskpunktis katedraali väljakul asuvas Leedu suurvürstide palees asuvasse rahvusmuuseumi. See eeskujulikult restaureeritud ja suurepäraselt eksponeeritud muuseum esitab meile ajaloolise residentsi funktsioone kajastavaid püsiekspositsioone, suurvürstide palee ajaloolist ja arhitektuurilist arengut, taastatud ajaloolisi esindusinterjööre, valitsejate varakambrit ja riigikassat.

Kohaliku asjatundjaga teeme ekskursiooni Vilniuse vanalinnas, et vaadata olulisemaid arhitektuuri-, kultuuri- ja ajaloomälestisi. Samuti käime Vilniuse kõige omapärasema miljööga Užupise linnaosas – nn Užupise Vabariigis. See on vabadust ja isetegemist väärtustava vabakonna asum, boheemlaste ja kunstnike isikupärane keskkonda.

Lisaks kohalikule asjatundjale kohtume ka eestlasest geograafiga, kes elab Vilniuses. Teeme ka temaga jalutuskäigu linna põnevamatesse paikadesse.

Õhtul saavad kõik juba iseseisvalt nautida Vilniuses ja vanalinnas seda, mis kellegile kõige enam meeldib ja imponeerib.

Kolmandal päeval alustame tagasiteed koju. Teekonnal külastame esmalt Anykščiai regionaalpargis rada puude latvade kohal. Jalutusrada Anikšiai hiie kohal asub 20 meetri kõrgusel. Raja lõpus asub vaateplatvorm, kust avaneb meeliköitev panoraam metsale ja Šventoji jõele.

Järgmisena külastame Leedu kirdeosas asuvat Aukštaitija rahvusparki. See on Leedu vanim ja tuntuim rahvuspark, mis tähistab sel aastal oma asutamise 50. aastapäeva. Baltimaades on 1974. aastal avatud Aukštaitija rahvuspark Eesti Lahemaa ja Läti Koiva rahvusparkide järel vanuselt kolmas. Aukštaitija rahvuspargi ala on eriti rikas järved poolest. Ladakalnise mäelt (175m) avanevad ilusa ilmaga hingematvad vaated, näha on kuute järve ning seda paika kutsutakse kohalikuks Veneetsiaks.

Ületades Latgales Leedu – Läti piiri sõidame läbi Daugavpilsi linna, et teha söögipeatus. Daugavpilsis on alguse saanud Liivi ordu asutatud Vana-Väina ordulinnusest. Linnast on läbi käinud leedulased, poolakad, rootslased, venelased ja sakslased. Märkimisväärne kultuuriajalooline vaatamisväärsus on Daugavpilsi kindlus. Kirikumäel on üksteise kõrval neli jumalakoda, mis kõik esindavad erinevat konfessiooni.

Pärast seda jätkame tagasiteed koju. Kodutee kulgeb jälle läbi Tartu.

Retke juhivad ajakirjanik ja geograaf Toomas Kümmel ja botaanikaaedade, parkide ja puude hea tundja dendroloog Olev Abner.

Buss väljub Rahvusraamatukogu ( Tõnismägi 2 ) eest reedel 10.mail. 2024 kell 6.30  Tagasi Tallinnas pühapäeval 12.mail. 2024  kell 23.00.



Sõidu hind 245 eurot. Hinnas bussisõit, ööbimine hotellis koos hommikusöökidega, lõuna koos ekskursiooniga Aglonas, Vilniuse botaanikaaia piletid, ekskursioonid linnas giididega.
Lisatasu eest jalutusrada Anikšiai hiie kohal, muuseumipiletid.


Kaasa pass või ID kaart.
Palun teha ka tervisekindlustused.


Saadame kinnituse ja arve.
Arved palume tasuda tähtajaks

**********************************************

 

3. Teatriretk Noarootsi etendust "Pink päikesepaistel" vaatama II

Reedel, 05.juulil 2024

Sõidame ka reedel 05.juulil Noarootsi, kus sel suvel mängitakse Noarootsi teatrigaraažis


Ron Clarki etendust "Pink päikesepaistel".

Ron Clark „PINK PÄIKESEPAISTEL“

Lavastaja Vilja Nyholm-Palm

Kunstnik Karmo Mende

Mängivad Tõnu Oja (Eesti Draamateater), Kersti Kreismann (Eesti Draamateater), Meelis Rämmeld (Endla Teater)

Harold ja Burt on olnud lapsepõlvesõbrad, koolivennad ja töökaaslased. Nüüd veedavad nad koos uhke nimega „Oruvaatega Aiad“ vanadekodus päevi vaieldes, arutledes, teineteise kallal armutult nokkides ja vaimukusi pildudes. Pink vaikses aianurgas pakub neile selleks segamatut võimalust.

Härrasmehelik optimist Harold on olnud kolm korda abielus, rääkimata lugematutest kõrvalsuhetest. Kõik tema viis ettevõtet on laostunud ja lapsed ei suhtle temaga. Haroldil on raske liikuda ning teda vaevavad liigesevalud, mis ei ole siiski kahandanud huvi vastassoo vastu.

Burt on teravmeelne pessimist. Ta ei pea oma tiheda tukastamise graafiku tõttu vajalikuks mitu korda päevas riideid vahetada ja seetõttu veedab oma päevi pidžaamas. Burt on kaotanud oma abikaasa ja ainsa poja. Aeg-ajalt suhtleb ta oma kadunud naisega, lubades varsti lahendada tüli, mille tõttu oli Haroldi ja Burti sõprussuhtes olnud neljakümne aasta pikkune paus.

Igapäevane pilgete ja vaimukuste loopimise rutiin muutub, kui hoolealustega liitub uus asukas. Adrienne Bliss on ilus ja müstiline filminäitlejanna, kes annab meestele uut ainet vaidlusteks ja võistlemiseks. Adrienne toob vanadekodusse uusi tuuli – organiseerib
tantsuõhtu, päevase väljasõidu ning kui selgub, et kogu asutus tahetakse ära müüa, siis ka filmigrupi vanurite toetuseks dokumentaali tegema. Ometi on Adrienne’il omad keerulised saladused...

Pole küsimustki - rõõmsameelne, särav ja toimekas Pr. Bliss võlub mängeldes oma siira olekuga pingisõbrad kõrvuni ära!

Mis saab edasi?

PINK PÄIKESEPAISTEL on teravmeelne, vaimukas ja väga soe lugu vanadekodu elanikest. See on omamoodi kummardus eluaegsele sõprusele ning samas südamlik peegeldus sellest, milliseid pettumusi, rõõme ja ootamatusi võib saatus su ette heita ka vanadekodu pingil istudes...

Enne etendust on avatud kohvik.

Buss väljub Rahvusraamatukogu ( Tõnismägi 2 ) eest kell 16.30
Tagasi Tallinnas kell 23.20

Sõidu hind koos teatripiletiga 60 eurot

Palume registreerida e-posti teel retked@looduseomnibuss.ee.

Vajalik täpne nimeline registreerimine. Info telefonil 5647 6297.

Saadame kinnituse ja arve.

Arved palume tasuda tähtajaks.

 

Allikas: Looduse Omnibussi teated


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.